Zagrebački holding na pozitivnoj nuli?

Zagrebački holding na pozitivnoj nuli?

Predsjednik uprave Holdinga ističe kako je potrebno uravnotežiti prihode i rashode tvrtke. Najavio je kako će sa sindikatima pregovarati o „kresanju” određenih troškova. „Ako imate 10.000 kuna plaću, a trošite 12.000, što vam je za napraviti? Morate ili povećati prihode ili  smanjiti troškove“, objašnjava Ljubičić. Druga mogućnost bilo bi poskupljenje komunalnih usluga, što za Ljubičića nije prihvatljivo

Sindikati: Mi smo se već dovoljno toga odrekli, a iz „glomazne uprave“ još nitko nije otpušten

Prema riječima zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića Zagrebački holding je od jučer je „na nuli“, što znači da je ova megatvrtka prestala gomilati gubitke. Dodao je i kako će struka i kompetencija biti dominantni kriteriji koji će biti presudni za nečiji dolazak na mjesto direktora Holdingovih podružnica.

Gradonačelnik nije krio zadovoljstvo: „Zadovoljan sam, rezultati govore. Holding je na nuli“. Najavio je kako će to danas potvrditi i direktor Holdinga Slobodan Ljubičić, što ovaj nije doslovno učinio, ali je natuknuo: „Dok ne dobijete novac, niste završili posao, dok ne platite dugove, dugovi stoje. Kad ih platimo, ako ih danas platimo ili sutra ujutro, onda ćemo imati konferenciju. To je mislim najznačajniji događaj koji će se Holdingu dogoditi u zadnje četiri godine“.

U Holdingu očekuju uplatu od Zagrebačke banke, koja je otkupila potraživanja od Grada za zemljište Tvornice željezničkih vozila Gredelj.

Slobodan Ljubičić
Slobodan Ljubičić

„Kad smo došli u Holding, imali smo dubiozu od milijardu kuna i ta milijarda kuna je u ova četiri mjeseca, uz pomoć gradonačelnika i gradske Skupštine, pred rješenjem. Kad dobavljačima damo novac koji Holding duguje, onda ćemo na taj način potaknuti i rast gospodarstva u Zagrebu jer 600 milijuna kuna, koje smo ili ćemo, nekoliko dana prije ili kasnije upumpati u zagrebačko gospodarstvo, nije mala stvar“, rekao je Ljubičić. Unatoč stabilizaciji poslovanja, Ljubičić je napomenuo da se i dalje moraju poduzimati i koraci kako bi se smanjili troškovi, a povećali prihodi.

Predsjednik uprave Holdinga ističe kako je potrebno uravnotežiti prihode i rashode tvrtke. Najavio je kako će sa sindikatima pregovarati o „kresanju” određenih troškova, pri čemu se misli na smanjenje plaća. Gradonačelnik je u Gradskoj skupštini već prije najavio da se osim broja zaposlenih u Holdingu i moraju smanjiti i plaće i to za oko 10 % kako bi se ostvarile potrebne uštede. „Holding je u dubiozama u zadnjih nekoliko godina zato što su prihodi Holdinga bili manji od rashoda Holdinga. Ako imate 10.000 kuna plaću, a trošite 12.000, što vam je za napraviti? Morate ili povećati prihode ili  smanjiti troškove“, objašnjava Ljubičić. Druga mogućnost bilo bi poskupljenje komunalnih usluga, što za Ljubičića nije prihvatljivo.

No sindikalisti se tome oštro protive i poručuju kako su se radnici već dovoljno toga odrekli, dok iz „glomazne uprave“ još nitko nije otpušten. (zg-magazin)

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni