Zagrebački filmski ured će raditi na privlačenju stranih filmskih produkcija

Zagrebački filmski ured će raditi na privlačenju stranih filmskih produkcija

„U Zagrebu imamo fantastične lokacije u Zagrebu koje možemo ponuditi za filmske setove”, istaknula je Mia Pećina Drašković. Dodala je kako je snimanje filma unosan posao za zajednicu i grad

U Hrvatskoj filmskoj kući u srijedu je na konferenciji za novinare najavljeno otvaranje Zagrebačkog filmskog ureda koji bi u Zagreb trebao privući brojne strane filmske produkcije. Zagrebački filmski ured osnovan je pod pokroviteljstvom Gradskog ureda za kulturu, u sklopu ustanove Zagreb film.

Ravnateljica Zagrebačkog filmskog ureda, producentica Mia Pećina Drašković je istaknula da Zagreb ima dugogodišnju tradiciju film još iz zlatnog doba Jadran-filma.

„U Zagrebu imamo fantastične lokacije koje možemo ponuditi za filmske setove”, istaknula je Mia Pećina Drašković. Dodala je kako je snimanje filma unosan posao za zajednicu i grad, primjerice kroz zapošljavanje lokalnih filmskih radnika, potrošnju, broj noćenja u hotelima.

„Zagrebački filmski ured pridružuje se obitelji od 1000 ureda u više od 100 zemalja svijeta“, izjavila je Pećina Drašković.

Ovaj ured ima dvije glavne zadaće, a to je prije svega pomoć stranim produkcijama u koordinaciji sa svim nadležnim uredima, što uključuje i Zagrebački holding, Grad Zagreb, vatrogasce, policiju. Druga zadaća je promocija samog grada za filmska snimanja što će se raditi kroz filmske festivale i organizirane konferencije Zagrebačkog filmskog ureda na koje će se pozivati producenti kako bi se Zagreb predstavio kao poželjna i atraktivna destinacija za snimanje.

„Nadamo se da ćemo osigurati sredstva da jedanput ili dvaput godišnje dođu strani producenti u Zagreb da upoznaju što grad može ponuditi”, kaže Pećina Drašković. Naglasila je da filmskim produkcijama kojima je potrebna dozvola moraju prvo aplicirati svoj film ili projekt putem online prijave Zagrebačkog filmskog ureda. Zahvalila je na pomoći takvog ureda u Beču koji već funkcionira deset godina.

Na značaj Zagrebačkog filmskog ureda osvrnuo se i redatelj, ravnatelj Ustanove Zagreb film Vinko Brešan.

“Svjesan sam da će netko tko dolazi izvana, tko nema iskustva i ne pozna procedure potrošiti mnogo više vremena na organizaciju snimanja. Ovaj ured će osigurati da procedura bude jednostavnija i brža“, rekao je Brešan

Direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld izrazila je zadovoljstvo da se otvara Zagrebački filmski ured, a za nju je to pogotovo značajno iz perspektive turizma.

„U proteklih nekoliko godina u Zagrebu smo imali prilike vidjeti brojne produkcije. Sigurna sam da će ih sada biti i više, a filmskim ekipama će biti lakše realizirati projekte“, rekla je Binenfeld koja je uvjerena da Zagreb ima puno potencijala. Dodala je da su TV ekipe iz cijelog svijeta najavile i snimanje putopisa u Zagrebu te je naglasila da će TZGZ ostvariti suradnju sa Zagrebačkim filmskim uredom vezano za dolazak TV ekipa iz Argentine i Norveške.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić je rekao da će s početkom rada Zagrebačkog filmskog ureda će i njemu “biti lakše”.

„ Ovaj Ured vidim kao sinergiju logistike onima koji dolaze u Zagreb zabilježiti nešto o gradu i Hrvatskoj. To je sinergija vrhunskih profesionalaca i vrhunskog geostrateškog položaja Zagreba kao sigurnog grada. Temeljnu zadaću ovog Ureda vidim kao privlačenje najprofitabilnije kulturne industrije, a to je film“, istaknuo je gradonačelnik Bandić.

Ivana Vranješ