Zagrebački energetski tjedan od 11. do 16. svibnja

Zagrebački energetski tjedan od 11. do 16. svibnja

O energetskom razvoju i učinkovitim praksama razgovarat će se u vrtićima, školama, fakultetima te u znanstvenim i poduzetničkim krugovima

Zagrebački energetski tjedan, šesti po redu, održava se od 11. do 16. svibnja 2015. , s ovogodišnjom porukom Razvoj ne želimo zaustaviti, ali onečišćenje možemo!

„Pozivamo sve građane Zagreba i drage goste na zajedničko djelovanje u interesu održivog razvoja gradova i očuvanja vrijednih prirodnih resursa za naše buduće generacije“, rekao je gradonačelnik Milan Bandić na jučerašnjoj najavi događanja, naglasivši da Zagrebački energetski tjedan pruža jedinstvenu priliku približiti građanima Zagreba, Hrvatske i šire regije načine ostvarivanja značajnih energetskih i financijskih ušteda te istovremenog smanjenja emisija stakleničkih plinova i štetnog utjecaja na okoliš.

O energetskom razvoju i učinkovitim praksama razgovarat će se u vrtićima, školama, fakultetima te u znanstvenim i poduzetničkim krugovima. Najmlađe generacije u vrtićima kroz igraonice će učiti o energiji i klimi, te kako oni mogu doprinijeti racionalnom korištenju energije, sprečavanju globalnog zagrijavanja i zaštiti okoliša.

Prvog dana energetskog tjedna održava se stručni skup studenata fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – „Mi imamo rješenja: vizije novih generacija za zeleni razvoj“, a Gradski ured za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj sprema seminar “Učinkovita i održiva E-mobilnost“.

Članovi Hrvatske komore arhitekata u utorak će prezentirati suvremene energetske koncepte u arhitekturi u novoj izgradnji i energetskoj obnovi objekata s aspekta ekonomske isplativosti, a Obrtnička komora održava seminar “Energetska učinkovitost u zgradarstvu i OIE”.

Tvrtka Speculum organizira prezentaciju na temu energetskog certificiranja i energetskih obnova zgrada u kojoj će obuhvatiti zakonsku regulativu, provedbu samih projekata

Zeleno poduzetništvo

Na međunarodnoj konferenciji „Zajedničkom provedbom energetske politike EU do energetske sigurnosti i održivog razvoja urbanih sredina“ u srijedu sudjelovat će mnogi eminentni međunarodni partneri te predstavnici hrvatskih ministarstava i tvrtki koji će se posebno naglasiti važnost energetskog razvitka i učinkovitosti. Planira se i diskusija na temu smanjenja emisija CO2 primjenom mjera EnU na temelju prijedloga Europske komisije o smanjenju emisija CO2 za 40%, te okrugli stol „Održiva mobilnost“.

U sklopu prezentacije Razvojne agencije Zagreb predstavit će se tvrtke iz Tehnološkog parka koje se bave inovativnim poduzetništvom u području obnovljivih izvora energije i zaštite okoliša.

Savez za energetiku Hrvatske u petak organizira skup na temu “Tko je izvrstan u hrvatskom zelenom gospodarstvu?” kako bi predstavio ulogu i značaj vodeće hrvatske oznake za izvrsnost u zelenom gospodarstvu, najuspješnije industrijske primjere hrvatskog zelenog gospodarstva.

Kao središnji događaj, u subotu na Trgu bana Jelačića, održava se EE Info dan izložba tvrtki, poduzetnika, energetskih i razvojnih agencija, profesionalnih udruga, EKO dječjih vrtića i EKO škola Grada Zagreba aktivnih u području primjene mjera energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije te ekološko prihvatljivih goriva.

Detaljan program možete pogledati na linku. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni