Zagrebački djelatnici u kulturi traže donošenje kolektivnog ugovora

Zagrebački djelatnici u kulturi traže donošenje kolektivnog ugovora

„Na taj se način u Gradu Zagrebu putem upravih vijeća u ustanovama kulture Grada Zagreba ostvaruje do sada neviđena sila u provođenju stava, koji proizvodi još veću nepravdu od one koja je sada, a ogleda se u nedopustivoj razlici plaća korisnika istoga proračuna.“

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nije odustao od namjere da smanji plaće 1750 zaposlenika, koji rade u 37 ustanova u kulturi Grada Zagreba, tvrde iz Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi. Sindikati navode kako je Bandić odlučio promijeniti pravilnike o radu po hitnom postupku kako bi se provelo smanjivanje plaća.

U Sindikatu smatraju kako je to nepravedno s obzirom da je analiza plaća pokazala da su plaće kulturnih radnika za 4,7 posto do 30 posto niže od plaća službenika i namještenika u upravi Grada Zagreba.

„Na taj se način u Gradu Zagrebu putem upravih vijeća u ustanovama kulture Grada Zagreba ostvaruje do sada neviđena sila u provođenju stava, koji proizvodi još veću nepravdu od one koja je sada, a ogleda se u nedopustivoj razlici plaća korisnika istoga proračuna. Kultura je u posljednje četiri godine u proračunu Grada Zagreba smanjena za 50 milijuna kuna, što jasno upućuje da nije riječ samo o odnosu gradonačelnika spram 1750 kulturnih radnika, nego i o odnosu spram cjelokupne kulturne djelatnosti u hrvatskoj metropoli“, ističu u svom priopćenju iz Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi.

Sindikati smatraju da hitno sazivanje upravnih i kazališnih vijeća, dok su članovi na godišnjem odmoru, ukazuje na razinu komunikacije koja ne može proizvesti dobre odnose i rezultate.

Iako su gradski čelnici obećavali da će sindikati ovaj tjedan dobiti prijedlog novog kolektivnog ugovora bez kojeg su ostali 1. srpnja, to se nije dogodilo, a kako nisu donešeni niti novi pravilnici, sindikati samo naslućuju kako će im plaća biti isplaćena na temelju Zakona o radu.

(zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni