Zagrebački će gimnazijalci učiti upravljati vlastitim financijama

Zagrebački će gimnazijalci učiti upravljati vlastitim financijama

U Prvoj gimnaziji Zagreb od ove je školske godine uveden izborni predmet Financijska pismenost, zasnovan je na prvom hrvatskom udžbeniku financijske pismenosti Moj novac, moja budućnost. Udžbenik namijenjen učenicima sva četiri razreda srednjih škola nastao je u suradnji udruge Štedopis i Visa Europe, a odobrila ga je Agencija za odgoj i obrazovanje.

Na ovom će predmetu učenici stjecati znanja o tome što je novac i kako ga koristiti u svakodnevnom životu, kako odgovorno upravljati osobnim proračunom, štednjom, ulaganjima te svojim pravima kao korisnika financijskih proizvoda i usluga. Sve to kroz četiri poglavlja spomenutog udžbenika – Zaštita potrošača, Novac, Financijske institucije te Planiranje osobnih financija.

Zagrebačkoj je gimnaziji u utorak donirano 150 udžbenika Moj novac, moja budućnost, prenosi portal Srednja.hr čime je financijska pismenost prvi puta postala dio obrazovnog sustava u Hrvatskoj. S obzirom da se u Hrvatskoj velik broj ljudi bori s financijskim problemima, radi se o važnom koraku. Ukupno će školama diljem Hrvatske biti donirano više od 5000 udžbenika.

Autorice udžbenika su stručnjakinje s Ekonomskog fakulteta. Marijana Ivanov redovita je profesorica na Katedri za financije, a Dajana Barbić docentica je na istoj Katedri. Treća autorica je Andrea Razum, docentica na Katedri za marketing EFZG.

Spomenimo da je udžbenik dostupan za preuzimanje potpuno besplatno na mrežnim stranicama Štedopisa – www.stedopis.hr.

»Namjera je tako da svi učenici, i oni u Zagrebu i oni na Lastovu ili u Vukovaru, imaju jednaki pristup financijskom obrazovanju, a time i jednake šanse za bolje financijske odluke«, rekla je Marina Ralašić, predsjednica Štedopisa i urednica udžbenika. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni