Zagrebačke posvete pjesnikinji Vesni Krmpotić

Zagrebačke posvete pjesnikinji Vesni Krmpotić

Obraćajući se tradicijama Istoka, Krmpotić se obratila onom što je u njoj najvažnije i najskrivenije, otkrivajući ljubav kao univerzalnu snagu, ljubav koja iz praiskonskog kaosa vodi u harmoniju

Teatar poezije priredio je petu sezonu „Zagrebačkih posveta“  koje su ovaj put posvećene velikoj pjesnikinji  Vesni Krmpotić. Ova književna manifestacija pod naslovom Ja sam onaj dio Tebe održat će se prema autorskom konceptu Gorana Matovića u Koldingu, u Berislavićevoj 8, s početkom u  19 sati.

Ljubav je središte univerzuma Vesne Krmpotić. U scenskoj montaži  tekstova koji govore o tajnama ljubavi pratimo ispovjedni monolog   pjesnikinje koji se transponira u razgovore o ljubavi.

U završnom   programu pete sezone Zagrebačkih posveta sudjeluju poznati umjetnici:

Vesna Krmpotić, Biserka Ipša, Ana Merlin, Antonija Stanišić, Goranka Šutalo, Tonko Maroević i Goran Matović.

Tko je Vesna Krmpotić?

Od svojih pjesničkih početaka, datiranih za pedesete godine 20. stoljeća, od vremena kada je stasala u sklopu krugovaša, ona se, s obzirom na sklonost misticizmu i dalekoistočnim tradicijama, razmjerno rano udaljila od generacijskog ishodišta.

Obraćajući se tradicijama Istoka, obratila se onom što je u njoj najvažnije i najskrivenije, otkrivajući ljubav kao univerzalnu snagu, ljubav koja iz praiskonskog kaosa vodi u harmoniju.

Trijadu Vesninih najvažnijih pojmove tvore ljubav, čudo i vjera. Ljubav je uvijek u blizini čuda, čudo je teško zamislivo bez vjere, a vjera bez ljubavi.

U otkriću Drugog pjesnikinja Vesna Krmpotić nalazi  strast, radost, patnju i prosvjetljenje. Tema Drugog prisutna je u njezinoj poeziji već od početka.

Vesna Krmpotić napokon uspijeva transcendentnog Drugog uvući u dvogovor u kojemu je glavni predmet razgovora ljubav. Ovoga puta uloga Drugog nije samo konstruirana kao pretpostavka, nego je ozvučen njegov glas. Tko to govori, vrhovna svijest ili neki Božji avatar, Isus, Budha, Krišna ili Sai Baba? Pjesnikinja se odriče svog autorstva u bilježenju toga Glasa, ona se potpisuje samo kao zapisivač Autorovih riječi. Čujmo ga kako govori:

Hodam, pjevam, šalim se kao netko od vas. Ali neka vas to ne zavara: Ja volim kao nitko od vas, i Ja volim za sve vas, i Ja volim sve vas.

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni