Zagrebačke osnovne škole odlučuju o uvođenju uniformi

Zagrebačke osnovne škole odlučuju o uvođenju uniformi

(Foto: Facebook / Uniforme za potrebe OŠ Barilović proizvodi domaća tekstilna tvrtka Galeb)

»Ponudite školsku odoru kojom će se postaviti određeni kodeks odijevanja u školi, što bi zasigurno pomoglo uspostavljanju sustava obrazovanja u kojem će se djeca isticati po svojim sposobnostima, trudu, dobrim rezultatima i ocjenama, a ne po stilu odijevanja«, stoji u dopisu koji je pročelnik Lovrić uputio ravnateljima

Ravnateljima zagrebačkih osnovnim školama u petak 3. veljače iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport stigao je dopis u obliku upitnika vezanog uz uvođenje školskih uniformi. Upitnik bi trebao biti ispunjen i vraćen Uredu do 15. veljače, nakon dogovora s roditeljima. U Gradskoj upravi ističu da je riječ samo o preporuci školama, a odore, odnosno istovjetnu odjeću nosili bi učenici od prvog do osmog razreda, piše Jutarnji list.

»Inicijativom želimo pomoći i roditeljima u njihovim nastojanjima da kupovanjem skupe i markirane odjeće i obuće ili ostalih predmeta koji ističu vidljive socijalne razlike među djecom zaštite svoju djecu od svih oblika zloporabe, nasilja, diskriminacije, zlostavljanja ili zanemarivanja vršnjaka«, stoji u dopisu koji potpisuje pročelnik Ureda Ivica Lovrić. U njemu se navodi kako bi uniforme doprinijele i poboljšanju discipline u razredu i stvaranju bolje školske klime za dosezanje »visokih akademskih postignuća«.

»Predlažemo da, u razgovoru s učiteljima, roditeljima i učenicima, ponudite školsku odoru kojom će se postaviti određeni kodeks odijevanja u školi, što bi zasigurno pomoglo uspostavljanju sustava obrazovanja u kojem će se djeca isticati po svojim sposobnostima, trudu, dobrim rezultatima i ocjenama, a ne po stilu odijevanja. Takva školska odora trebala bi biti jednostavna, udobna za nošenje, prilagođena godišnjem dobu (majica, košulja) i njome bi se trebalo istaknuti pripadanje određenom razrednom odjelu ili školi u cjelini«, navodi Lovrić koji poziva ravnatelje da, oprezno i s uvažavanjem, pristupe pitanju uvođenja školske odore u svojoj školi, imajući u vidu demokratska načela koja uzimaju u obzir mišljenje učitelja, roditelja i učenika.

»Svi trebaju imati priliku argumentirano obrazložiti svoje stavove, a učenicima valja omogućiti zadovoljenje potrebe za isticanjem vlastite osobnosti, osobito u sredinama u kojima je nošenje određenih ukrasa, nakita ili vjerskih simbola dio osobnosti ili znaka pripadanja određenoj zajednici«, poručuje.

U dopisu se ističe da je Ističu i kako je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja u Europi koja nema uniforme u školama, izuzev desetak škola koje su ih uvele samoinicijativno. Prema pisanju Jutarnjeg lista namjera je da se uniforme šivaju u Ustanovi za rehabilitaciju hendikepiranih osoba (URIHO), što bi se financiralo i z gradskog proračuna.

Uniforme si već uvele osnovne škole u Zmijavcima, u Barilovićima u Karlovačkoj županiji i u OŠ Juraj Dalmatinac u Šibeniku. OŠ Antuna Mihanovića u Osijeku uvela je pak pravilo da se u školu nose plave i crvene polo majice i traper suknje, odnosno traperice. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni