Zagrebačke biciklističke staze su – parkirališta za automobile

Zagrebačke biciklističke staze su – parkirališta za automobile

Mjesto radnje: Biciklistička staza, pardon »parkiralište« u Gundulićevoj, nasuprot Elektre Zagreb. Što se dogodilo? Više prometnih prekršaja. Što je policija poduzela? Ništa. Ovo je kratki rezime događanja koja smo snimili prije nekoliko dana u Gundulićevoj ulici, gdje su automobilisti bezobzirno prisvojili traku namijenjenu prometovanju bicikala i tako svojim prekršajem natjerali i bicikliste na drugi prekršaj.

Prvo se na biciklističku stazu parkirala gospođa u bijelom Mercedesu E-klase. Već smo pomislili da je to mjesto »rezervirano« za vlasnike Mercedesa koji valjda (misle) da mogu sve. No iza nje na istom je mjestu automobil ostavio vozač bijelog terenca – Toyote Land Cruiser. Je li to mjesto možda rezervirano samo za bijele automobile? Nije. Razuvjerio nas je zatim u to vozač crvenog Golfa.

I dok su se tako automobili smjenjivali na mjestu gdje im nije mjesto, u jednom je trenutku pored nepropisno parkiranog Mercedesa prošla i policija, ne poduzevši ama baš ništa.

A biciklisti, kao biciklisti, prisiljeni na zaobilaženje automobila, morali su se penjati na nogostup, čak i oni koji to inače ne čine i tako napravili svoj prometni prekršaj. No prekršajima tu nije bio kraj. Vozač Toyote je nakon što je pokrenuo nepropisno parkirano vozilo prošao na »čisto« crveno kada se uključivao u promet u Hebrangovu. Je li to prometna kultura kakvu u Zagrebu želimo? Nije, ali već i kratko promatranje prometnih kretanja na spomenutoj lokaciji pokazala nam je da je ona zaista na nezavidno niskoj razini.

(B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni