Zagrebačka županija ugostila naše paraolimpijce i prigodno ih nagradila

Zagrebačka županija ugostila naše paraolimpijce i prigodno ih nagradila

»Najteže se bilo kvalificirati. Kad sam saznao da idem u Rio, očekivao sam medalju i bio bih jako razočaran da ju nisam dobio. Bilo je teško, nadao sam se i drugom mjestu, ali konkurencija je bila jaka, nitko nije podbacio a nisam ni ja, hvala Bogu«, rekao je Šandor

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić primio je u petak 23. rujna hrvatske parolimpijce Velimira Šandora i Mirjanu Lučić.

Atletičar Velimir Šandor je na ovogodišnjim Paraolimpijskim igrama u Riju zauzeo sjajno treće mjesto i osvojio brončanu medalju za Hrvatsku u bacanju diska. Mirjana Lučić je paraolimpijka u stolnom tenisu, koja se u Riju uspjela kvalificirati i završiti na visokom petom mjestu.

U pratnji naših paraolimpijaca bio je i Darko Matić, glasnogovornik Hrvatskog paraolimpijskog odbora. Svečanom susretu u prostorijama Zagrebačke županije, uz goste i župana Kožića, prisustvovali su i Damir Puzak i Rudolf Vujević.

Nitko nije krio zadovoljstvo zbog odličnih rezultata naših sportaša s invaliditetom. Župan Kožić je Velimiru Šandoru i Mirjani Lučić osobno ali i ispred Zagrebačke županije čestitao na izvrsnim rezultatima.

mirjana-lucic-prijem

„Velika čestitka Velimiru Šandoru, ali i Mirjani Lučić. Rekao bih da su ovakvi susreti postali tradicija u Zagrebačkoj županiji. Nakon osvajanja medalja, lijepo je što se možemo naći i porazgovarati o onome što je bilo, ali također i o onome što tek dolazi. Napravit ćemo sve što je u našoj moći da pomognemo da pripreme za sljedeća natjcanja budu što bolje i kvalitetnije. Zapravo, pomažemo godinama, nije jednostavno s obzirom na ukupnu ne baš dobru gospodarsku situaciju. Trebali bismo još više ulagati. Zahvaljujem našim sportašima na svemu, kvalifikacijie su bile naporne i teške, trebalo je mnogo truda da se dođe do takvih rezultata. Nadam se da će u budućnosti biti još medalja tako da da bi Zagrebačka županija ali i cijela Hrvatska mogle biti još ponosnije“, kazao je župan Kožić.

Darko Matić, glasnogovornik Hrvatskog paraolimpijskog odbora, je uz riječi zahvale naglasio kako su vrlo bitna ulaganja u sport osoba s invaliditetom.

„Zahvalio bih Zagrebačkoj županiji koja je unatrag četiri do pet godina izdvajala novac iz proračuna za Sportski savez za financiranje sporta za osobe s invaliditetom a što je donijelo ovako lijepe rezultate. Prije svega zahvaljujem Velimiru šandoru, a potom i Mirjani Lučić na hrabrosti i lijepim rezultatima. Važno je istaknuti da je Velimir Šandor osim olipmijske medalje na ovogodišnjim igrama u Riju osvojio prošle godine isto broncu na Svjetskom atletskom prvenstvu u katarskoj Dohi te ove godine u Italiji europsko srebro. To je jedan kontinuitet ulaganja u sport osoba s invaliditetom u našoj županiji i taj novac nije uludo bačen jer je sport najbolji i najkvalitetniji način integriranja osoba s invaliditetom u širu društvenu zajednicu. Tako da sportaši s invaliditetomj nisu na teret društvenoj zajednici već na ponos i diku, u ovom slučaju Zagrebačke županije. Baveći se sportom osobe s invaliditetom prevaladavaju barijere s kojima se susreću u svakodnevnom životu, a i zdravstveno stanje im se poboljšava. U daleko su boljem stanju nego što bi bili da su pasivni i da se ne bave sportom“, zaključio je Matić.

Velimir Šandor, dobitnik brončane medalje u Riju je više puta ponovio kako je presretan i ponosan na svoj konači rezultat.

velimir-sandor-medalja„Najteže se bilo kvalificirati. Kad sam saznao da idem u Rio, očekivao sam medalju i bio bih jako razočaran da ju nisam dobio. Presretan sam. Potvrdio sam da sam vrijedan takvog odličja. Bilo je teško, nadao sam se i drugom mjestu, ali konkurencija je bila jaka, nitko nije podbacio a nisam ni ja, hvala Bogu. Medalja je tu. Zbilja sam presretan. Put u Rio i sve ostalo je bilo dosta naporno. Od tih osam dana u Riju čekanje na natjecanja je bilo najluđe vrijeme jer čovjeku svašta prolazi kroz glavu. Pitaš se možeš li to ili ne, zatim jedan trening bude dobar a drugi ne, na kraju je sve bilo dobro, smo natjecanje je bilo dobro a dobro je i završilo. Medalja je oko vrata i sad treba još više i jače trenirati. S treninzima i pripremama za daljnja natjecanja krećemo 3. listopada“, prokomentirao je Šandor.

Paraolimpijska u stolnom tenisu, Mirjana Lučić je govorila koliko je zapravo vrijeme provedeno u Riju bilo stresno.

„Kod nas je drugačije negu u atletici. Daleko je stresnije. Natjecanje u stolnom tenisu je trajalo dvanaest dana. Rio nisam ni vidjela. Svaki se meč igarao na nož. U mojoj konkurenciji su bile i dvije osobe bez invaliditeta. Osvojila sam peto mjesto, a to je mjesto za koje bih unaprijed potpisala. Sportašive koje su osvojile prva četiri mjesa su zbilja svjetska klasa. One su dvadeset godina mlađe od mene što i je velika prednost. Postoji određeni žal što nisam dobila Brazilku, ali žena je predobro odigrala i zasluženo pobijedila. Dala sam seve od sebe ali nisam uspjela ući u polufinale. Što će biti dalje? Iskreno, ne znam. Tokio mi se čini daleko, predaleko. Iduće godine na Europskom prvenstvu bih željela osvojiti medalju. Dat ću sve od sebe da se to i dogodi. Trenutno nisam u situaciji da razmišljam na duge staze, idem godinu po godinu. Intenzitet treninga ovisi koliko moja kičma može izdržati. A što se Rija tiče, to je teško opisati. Jako lijepo i jako, jako stresno u isti mah“, prokomentirala je Lučić.

Na kraju je nekoliko riječi dodao i Damir Puzak, viši sturčni suradnik za sport i kulturu.

„Velika čestitka, izražvam duboko divljenje jer znam što sve ovo znači kao osoba iz sporta. Svaka čast! Želim vam još bolje uvjete za rad i treniranje te da dođete do razine na kojoj se možete profesionalno baviti sportom. Sportom i ničim više“, poručio je Puzak.

Melita Funda

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni