Zagrebačka županija povećala ulaganja u sustav civilne zaštite

Zagrebačka županija povećala ulaganja u sustav civilne zaštite

U povodu obilježavanja Dana civilne zaštite, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić danas je s predstavnicima operativnih snaga sustava civilne zaštite Zagrebačke županije ugovore o sufinanciranju sustava civilne zaštite s ukupnim iznosom od 4,085.000 kuna.

Najveći dio tog iznosa (3,8 milijuna kuna) dodijeljen je Vatrogasnoj zajednici Zagrebačke županije za sustav zaštite od požara na području Županije. Društvu Crvenog križa Zagrebačke županije i Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja – stanica Samobor dodijeljeno je po 80.000 kuna. Osiguran je i novac za obuku potražnih pasa.

»Sustav civilne zaštite u velikoj mjeri počiva na dobrovoljnim snagama i Zagrebačka županija ga iz godine u godinu financijski podupire s daleko većim iznosima nego što to propisuju zakoni. Samo usporedbe radi, prije dvije godine za civilnu zaštitu izdvojili smo 3 milijuna kuna, a danas dodjeljujemo preko 4 milijuna kuna«, istaknuo je župan Stjepan Kožić i dodao kako se rast proračuna Zagrebačke županije posebno mora odražavati na one na koje uvijek, bez obzira na vrstu ugroze, možemo računati – snage civilne zaštite.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Josip Novosel istaknuo je kako je na području Zagrebačke županije samo u posljednjih pet dana bilo stotinjak požara s velikim materijalnim štetama i jednom ljudskom žrtvom. Apelirao je na stanovnike da korov ne pale sami, već u kontroliranim uvjetima te da se za pomoć obrate vatrogascima.

Inače, Međunarodni dan civilne zaštite, obilježava se 1. ožujka kao dan koji je 1990. godine Glavna skupština Ujedinjenih naroda odredila kao Svjetski dan civilne zaštite, kao sjećanje na dan kada je 1972. počela s radom Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu sa sjedištem u Ženevi. U Republici Hrvatskoj Dan civilne zaštite, odlukom Vlade, obilježava se od 1992. godine. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni