Zagrebačka županija ponovno traži veći broj timova Hitne pomoći

Zagrebačka županija ponovno traži veći broj timova Hitne pomoći

Ponovno se traži 60 T1 timova, 5 T2 timova te uvođenje dodatnih doktora medicine uz T1 timove

Jednoglasnom odlukom članovi Županijske skupštine Zagrebačke županije na jučerašnjoj su sjednici ponovno potvrdili inicijativu iz rujna 2018. godine kojom traže izmjenu Mreže hitne medicine za Zagrebačku županiju. Ponovno se traži 60 T1 timova, 5 T2 timova, 5 timova za Prijavno-dojavnu jedinicu, ustroj Ispostave Sveta Nedelja s 5 T1 timova, financiranje u potpunosti T1 timova za područje ispostava Ivanić-Grad i Sveti Ivan Zelina, uvođenje dodatnih doktora medicine (ukupno 25) uz T1 timove koji će osigurati funkcionalno povezivanje djelatnosti hitne medicine i sanitetskog prijevoza. Podsjetimo, tim T1 čine liječnik specijalist hitne medicine i medicinska sestra ili tehničar i vozač. U Timu 2 samo je medicinska sestra ili tehničar. Uz to, traže se i otvorena vrata hitne medicine 24 sata, kao i da sve timove Mreže hitne medicine financira Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Hrvatski zavod za hitnu medicinu poslao je 4. veljače svim županijama dopis kojim traži obrazloženje prijedloga za izradu nove Mreže hitne medicine te mišljenje predstavničkog tijela. Županijska skupština ostaje u cijelosti kod svoje inicijative koju je već uputila 27.09.208. godine resornom ministarstvu i Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu – zaključeno je.

Županijskoj skupštini izvješće je podnijelo Povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda za 2018. godinu. Ukupna šteta od svih elementarnih nepogoda u 2018. godini za područje Zagrebačke županije, temeljem prihvaćenih konačnih izvješća gradskih i općinskih povjerenstava, iznosi 8,956.922 kuna. Vlada RH je za dva grada i dvije općine s područja Zagrebačke županije osigurala pomoć u ukupnom iznosu od 934.414 kuna.

Za četiri zdravstvene ustanove Zagrebačke županije i to Dom zdravlja, Zavod za hitnu medicinu, Zavod za javno zdravstvo i Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra donesene su odluke o proširenju djelatnosti zbog usklađivanja s odredbama novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji je na snagu stupio početkom ove godine. Tako je djelatnost Dom zdravlja proširena i na dentalnu tehniku, logopediju, sanitetski prijevoz, ljekarničku djelatnost te fizikalnu terapiju. Zavod za hitnu medicinu će među ostalim provoditi edukacije iz prve pomoći te osiguravati hitnu medicinsku skrb na javnim priredbama.

Nove djelatnosti Zavoda za javno zdravstvo su zdravstveno prosvjećivanje i promicanje zdravlja i prevencije bolesti, zaštita mentalnog zdravlja i izvanbolničko liječenje ovisnosti kao i sudjelovanje u planiranju i provođenju mjera promicanja tjelesnog, mentalnog i reproduktivnog zdravlja, dok se djelatnost SB Gornja Bistra proširuje na palijativnu zdravstvenu skrb dječje dobi. (ZG-mag)