Zagrebačka županija i dalje među najsigurnijima u Hrvatskoj

Zagrebačka županija i dalje među najsigurnijima u Hrvatskoj

Županijska skupština Zagrebačke županije jučer je donijela Rebalans proračuna za 2022. godinu koji iznosi 1456.983.201,00 kn i veći je za 5,53 posto u odnosu na Proračun donesen krajem prošle godine. Za 14,10 posto veći je i Izvorni proračun kojim Županija realno i upravlja te on sada iznosi 644.476.447,00 kn.

Rebalans je rađen radi pokrića gubitka zdravstvenih ustanova, povećanja bespovratnih potpora za poljoprivrednike i poduzetnike, troškova energenata u školama, prenesenog viška od prethodne godine za sanaciju šteta uzrokovanih potresom te za kapitalna ulaganja u školstvu.

Zagrebačka županija s oko 850 kaznenih djela na 100.000 stanovnika i dalje je među najsigurnijim županijama u RH – rečeno je na današnjoj sjednici Županijske skupštine. Na njoj je prihvaćeno izvješće Policijske uprave zagrebačke o stanju i kretanju osnovnih sigurnosnih pokazatelja na području Zagrebačke županije u 2021.

Prema riječima Marka Rašića, načelnika Policijske uprave zagrebačke, tijekom 2021. godine na području Županije zabilježeno je 2.628 kaznenih djela, 1.967 prometnih nesreća te 3.045 prekršaja protiv javnog reda i mira i drugih zakona. U odnosu na isto razdoblje 2020. godine kriminalitet je u porastu za 2,7 posto, ali je razriješenost bolja za 2,8 posto. Nažalost, prometnih nesreća više je za 12,2 posto, a broj smrtno stradalih u prometnim nesrećama veći je za 18,2 posto.

Gradnja nove osnovne škole u Jastrebarskom

Kako bi ispunila jedan od preduvjeta za prijavu projekta izgradnje nove osnovne škole i sportske dvorane u Jastrebarskom za financiranje iz Nacionalnog plana opravka i otpornosti, Zagrebačka županija s Gradom Jastrebarsko sklopit će ugovor o darovanju nekretnine na kojoj će se buduća škola graditi. Riječ je o gotovo 19 tisuća kvadratnih metara procijenjene vrijednosti nešto više od pet milijuna kuna, a koju Grad Jastrebarsko daruje Zagrebačkoj županiji.

Novost je i da se Područna škola Rakov Potok odvaja iz sastava OŠ Sveta Nedelja te ulazi u sastav OŠ Mihaela Šiloboda u Svetom Martinu pod Okićem.

Trgovačka društva, zavodi, ustanove i specijalne bolnice (njih 10) kojima je osnivač ili većinski vlasnik Zagrebačka županija podnijela su Skupštini izvješća od radu za 2021. godinu. Zbog gubitaka nastalih uslijed pandemije i povećanja troškova energenata SB Naftalan, Dom zdravlja ZŽ i Zavod za hitnu medicinu ZŽ poslovali su s gubitkom. Rebalansom proračuna osigurano je 12 milijuna kuna za pokriće gubitaka.

S ciljem veće dostupnosti zdravstvenih, Skupština je donijela Odluku o proširenju djelatnosti Doma zdravlja ZŽ za djelatnosti neurologije, urologije, kardiologije, kirurgije, stomatološke protetike, oralne kirurgije i endokrinologije i dijabetologije. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni