Zagrebačka županija i dalje je najsigurnija u Hrvatskoj

Zagrebačka županija i dalje je najsigurnija u Hrvatskoj

Tijekom 2016. godine na području Županije zabilježeno je 2.497 kaznenih djela, 2.081 prometnih nesreća te 4.585 prekršaja protiv javnog reda i mira i drugih zakona

Skupština Zagrebačke županije jednoglasnom je odlukom danas donijela Godišnje izvješće o izvršenju Proračuna Zagrebačke županije za 2016. godinu prema kojem su ostvareni ukupni prihodi i primici u iznosu od 305.779.045 kuna i ispunjeni su na razini 97,25 posto. Ukupni rashodi i izdaci u 2016. godini iznosili su 283.062.080 kuna, odnosno 90,02 posto od tekućeg plana. Spomenuti iznosi odnose se na izvorni Proračun Zagrebačke županije za prošlu godinu, no ako se promatra konsolidirani županijski Proračun koji uključuje i proračunske korisnike onda su ostvareni ukupni prihodi i primici u iznosu od 560.874.628 kuna i ispunjeni su na razini 99,30 posto dok su rashodi iznosili 517.363.327 kuna i ispunjeni su na razini 91,60 %.

Donesena je i odluka o dodjeli Javnih priznanja Zagrebačke županije koja će se dobitnicima uručiti na Svečanoj sjednici u povodu Dana Zagrebačke županije u ponedjeljak, 17. srpnja 2017. godine. Povelja Zagrebačke županije dodijelit će se Kući susreta Tabor, Centru za mladež Zaprešić, predsjedniku Rukometnog saveza Zagrebačke županije Miroslavu Iviću, Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Novaki, Obrtu za usluge, proizvodnju i trgovinu Glogoški i Udruzi „Plemićka mladež“.

Nagrada Zagrebačke županije za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu dodijelit će se Maraton klubu Velika Gorica, Kulturno umjetničkom društvu „Pušća“, Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Šenkovec i nastavnici biologije u Srednjoj školi Vrbovec Sanji Lugarić.

Kriminalitet u opadanju

Prihvaćeno je Izvješće Policijske uprave zagrebačke o stanju i kretanju osnovnih sigurnosnih pokazatelja na području Zagrebačke županije u 2016. godini koje je predstavio zamjenik načelnik PUZ-a Dubravko Teur istaknuvši kako je Zagrebačke županija prema broju kaznenih djela na 100.000 stanovnika i dalje najsigurnija županija u RH.

Tijekom 2016. godine na području Županije zabilježeno je 2.497 kaznenih djela, 2.081 prometnih nesreća te 4.585 prekršaja protiv javnog reda i mira i drugih zakona. Promatrajući rasprostranjenost kriminaliteta po policijskim postajama u Zagrebačkoj županiji od spomenutih 2.497 kaznenih djela 560 ih je u Velikoj Gorici, 446 u Zaprešiću, 363 u Samoboru, 298 u Ivanić-Gradu, 244 u Dugom Selu, 232 u Jastrebarskom, 184 u Vrbovcu te 170 u Sv. Ivanu Zelini. U odnosu na isto razdoblje 2015. godine kriminalitet je u padu za 3,6 %, razriješenost prijavljenih kaznenih djela veća je za 3,2 posto, a broj prekršaja protiv javnog reda i mira i drugih zakona manji je za 0,7 posto. Područje Zagrebačke županije s aspekta sigurnosti ocijenjeno je kao izuzetno sigurno i poželjno za život, a kao i prethodnih godina velika pozornost usmjerit će se na mnogobrojne preventivne programe kao i stručno usavršavanje policije.

Na Aktualnom satu vijećnike je zanimalo kako napreduju projekti razvoja širokopojasnog interneta, proširenja Specijalne bolnice Naftalan te integriranog prijevoza putnika. Zanimalo ih je i na koji način Županija potiče udruživanje poljoprivrednika te kako napreduje projekt „Školska shema“ kojim se osnovnoškolcima osigurava dodatni obrok lokalnih proizvođača. Iz sfere prometa vijećnici su postavljali pitanja o smanjenju cestarine na području županije, izgradnji rotora u Svetoj Nedelji te sanaciji dotrajalih mostova u Novom Selu kod Vrbovca i mjestu Žitomir kod Svetog Ivana Zeline. Također, zanimalo ih je koliko je trenutno natječaja otvoreno za sufinanciranje projekata općina i gradova te kada će biti objavljeni rezultati natječaja iz područja gospodarstva i kulture te na koji način Županija potiče pripremu i prijavu projekata na natječaje EU. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni