Zagrebačka županija donijela proračun za iduću godinu od 529,6 milijuna kuna

Zagrebačka županija donijela proračun za iduću godinu od 529,6 milijuna kuna

Župan Kožić je naglasio kako je Zagrebačka županija jedna od najuspješnijih u Hrvatskoj te kako je jedna od tri županije, uz Grad Zagreb, koja više uplaćuje u državni proračun nego iz njega dobiva

Županijska skupština Zagrebačke županije u četvrtak je donijela Proračun za 2016. godinu koji iznosi 529,6 milijuna kuna i veći je u odnosu na ovu godinu za 76 posto.

Ovakav značajan rast rezultat je nove metodologije izrade proračuna sukladno uputama Ministarstva financija temeljem kojih Proračun po prvi put uključuje iznose vlastitih i namjenskih prihoda ustanova u zdravstvu i školstvu kao i ostalih proračunskih korisnika. Kada bismo izuzeli novoiskazane prihode proračuna za proračunske korisnike, vidjeli bismo da je izvorni Proračun za 2016. godinu 4,32 posto veći u odnosu na rebalans Proračuna iz 2015. godine.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić Proračun za iduću godinu ocijenio je kao razvojan, socijalan, realan i ostvariv. Naglasio je kako je Zagrebačka županija prema čitavom nizu pokazatelja jedna od najuspješnijih u Hrvatskoj te kako je jedna od tri županije, uz Grad Zagreb, koja više uplaćuje u državni proračun nego iz njega dobiva.

Kako i prethodnih godina najveći iznos izvornog proračuna, odnosno 39,4 posto namijenjeno je Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu.

Kožić je poručio da se nastavlja s kapitalnom izgradnjom u školstvu. „Uskoro nas očekuje otvorenje dvorane u Mariji Gorici te škole u Klinča Selima. Radovi na školi u Bedenici dobro napreduju, a uskoro kreće i gradnja dvorane u Posavskim Bregima te dogradnja škole u Bistri. U idućoj godini radit će se na projektiranju novih osnovnih škola u Jastrebarskom, Dugom Selu i Strmcu“ pojasnio je Kožić izrazivši nezadovoljstvo što resorna ministarstva već nekoliko godina financijski ne podržavaju gradnju škola na području Zagrebačke županije. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni