Zagrebačka županija: 374 tisuće eura za 100 programa udruga

Zagrebačka županija: 374 tisuće eura za 100 programa udruga

(Foto: Zagrebačka županija)

Zagrebačka županija u ovoj će godini s gotovo 374.000 eura poduprijeti ukupno 100 projekta socijalnih, zdravstvenih, humanitarnih i braniteljskih udruga sa svog područja – rečeno je na današnjoj konferenciji za medije. Na konferenciji su predstavljeni rezultati dva natječaja temeljem kojih se dodjeljuju spomenuta sredstva.

Tako je 159.268 eura dodijeljeno udrugama koje brinu za umirovljenike i osobe starije životne dobi, 95 tisuća eura za zdravstvene i socijalno-humanitarne programe/projekte, a 40 tisuća eura za programe/projekte zaštite od nasilja u obitelji. Za financiranje programa i projekata braniteljskih udruga izdvojeno je 79.600 eura.

„Veselimo se svakom projektu, svakom napretku i koraku ka tome da zajedno gradimo jedno bolje i sretnije društveno okruženje“, rekao je župan Stjepan Kožić. Istaknuo je nemjerljivu ulogu i entuzijazam brojnih članova udruga i volontera koji svoje slobodne vrijeme posvećuju radu s potrebitima.

Projekti za umirovljenike, branitelje, mlade, osobe s invaliditetom…

Pojasnio je kako je riječ o projektima za djecu, žrtve nasilja u obitelji, umirovljenike, branitelje, mlade, osobe s invaliditetom i niz drugih skupina kojima će se provedbom tih projekata povećati kvaliteta života. „Najmanje što možemo napraviti, a radit ćemo to i u buduće je, financijski vas podržati“, poručio je Kožić.

Svoje projekt na konferenciji za medije predstavile su četiri udruge. Ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije sestra Jelena Lončar preuzela je ugovor za provođenje projekta Psihosocijalna podrška djeci žrtvama nasilja u obitelji.

„Uz brojne djelatnosti Caritas na području Zagrebačke županije ima kuću za smještaj majki i djece, žrtava obiteljskog nasilja u kojoj je prošle godine boravilo 46 osoba. Ovim projektom pomažemo djeci kojima je potreban multidisciplinaran pristup u rješavanju njihovih teškoća te prevladavanju trauma“, pojasnila je ravnateljica.

Edukacija učenika o Domovinskom ratu

Udruge edukacijom protiv raka dojke ove će godine provoditi projekt Malo upozorenje – velika šansa. „Cilj ovog projekta je osvijestiti javnost o važnosti brige o svom zdravlju i odazivanju preventivnim pregledima te uočavanju promjena na sebi“, pojasnila je Višnja Pejak iz Udruge.

Predsjednica udruge „SRCE“ – udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Đurđa Penava naglasila je kako je udruga osnovana prije 18 godina od strane nekoliko roditelja u Svetom Ivanu Zelini, a danas aktivno pruža široku lepezu usluga za 160 korisnika.

Prenošenje istine o Domovinskom ratu na učenike osnovnih škola misija je koju Udruga branitelja 151. samoborske brigade radi uspješno već dugi niz godina, a nastavit će i u ovoj godini. Prema riječima predsjednika Udruge Rudolfa Jedvaja u sklopu projekta 900 učenika s područja Samobora i Svete Nedelje educirat će se o temi Domovinskog rata te s pripadnicima Udruge otići na terensku nastavu na Spomen području Trokut kod Novske.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni