Zagrebačka voda uskoro će se piti iz čaša s potpisom hrvatskih dizajnera

Zagrebačka voda uskoro će se piti iz čaša s potpisom hrvatskih dizajnera

»Nagrađeni radovi potvrda su izvrsnosti hrvatskih dizajnera, a predmeti koji će se izraditi, bit će najbolji ambasadori nacionalne kreativnosti«, kazala je predsjednica Ocjenjivačkog suda natječaja Sanja Jerković

U Orisu – Kući arhitekture u utorak navečer je otvorena izložba radova hrvatskih dizajnera DA, voDA! na kojoj se mogu razgledati radovi pristigli na natječaj za dizajnersko rješenje predmeta koji se koriste pri konzumaciji zagrebačke vode. Taj su natječaj u povodu 140. obljetnice Zagrebačkog vodovoda raspisali Grad Zagreb, Zagrebački holding te Vodoopskrba i odvodnja kako bi se potaknula konzumacija vode iz zagrebačkog vodovoda, ali i naglasila važnost ovog prirodnog resursa.

U natječaju se od kandidata tražilo da oblikuju prepoznatljiv sustav predmeta, od čaše, bokala, boce, termoboce, kalupa za led, inovativnoga uporabnog predmeta za ispijanje vode do prateće ambalaže tako da budu identitetski i simbolički povezani s pitkom vodom iz zagrebačkog vodocrpilišta kao jedinstvenim prirodnim resursom.

»Grad Zagreb zaslužuje održivu budućnost, a ona se izgrađuje kako velikim, tako i malim projektima. Dizajn predmeta za konzumaciju zagrebačke vode spada među takve naizgled male projekte, ali koje trebamo doživjeti izvan njihovih stvarnih gabarita jer su simbol mnogo većih vrijednosti«, kazala je dr. sc. Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba. Dodala je kako Zagreb spada među europske metropole koje se mogu pohvaliti pitkom vodom iz slavine, no da tu blagodat treba očuvati.

Izvrsnost hrvatskih dizajnera

Ocjenjivački sud natječaja za dizajnersko rješenje predmeta koji se koriste pri konzumaciji zagrebačke vode, odlučio je ne dodijeliti prvu nagradu, no dodijeljene su po dvije jednakovrijedne druge i treće nagrade. Drugo mjesto dijele rad Tokpotok čije su autorice Bruna Gloković i Tanja Virag uz mentorstvo Andree Hercog, i rad Manda autorica Ive Ćurković Spajić i Karle Glavaš. Treće je mjesto pripalo radu Zgoda čiji je autor Market Kolektiv, te radu Pitka autora Filipa Havraneka i Kristine Lugonje.

»Nagrađeni radovi potvrda su izvrsnosti hrvatskih dizajnera, a predmeti koji će se izraditi, bit će najbolji ambasadori nacionalne kreativnosti i umijeća stručnog dizajna koji zauzima sve važnije mjesto na karti vrhunskog svjetskog dizajna«, kazala je Sanja Jerković, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada te predsjednica Ocjenjivačkog suda natječaja, uručujući priznanja autorima nagrađenih radova. Predmeti će se rabiti u Hrvatskoj, u javnim ustanovama Grada Zagreba među kojima su vrtići, škole, domovi za starije te domovi zdravlja, ali i u inozemstvu gdje će završiti kao protokolarni darovi.

 

Studenticama Bruni Gloković i Tanji Virag to je prva nagrada za dizajn. Predstavljajući građanima svoj koncept kazale su: »Rad Tokpotok nadahnut je geografskim položajem Zagreba, tj. planinom koja nad njim stoji, te potocima koji se niz Medvednicu slijevaju. Stiliziranjem planine i potoka dobili smo oblikovno rješenje našeg projekta, a ulijevanjem vode u proizvod postigli smo dinamiku i igru plavih linija i vode. Metaforičko je to oživljavanje proizvoda vodom koja pak u stvarnosti karakterizira i oživljava Grad Zagreb.«

Inspiraciju pronašle u Manduševcu

Iva Ćurković Spajić i Karla Glavaš inspiraciju su pronašle u Manduševcu. »Želja nam je bila na dosjetljiv način kroz legendu o Mandi identitetski i simbolički promovirati jedinstveni prirodni resurs – zagrebačku pitku vodu. Težili smo da sustav proizvoda bude podjednako funkcionalan koliko i atraktivan«, izjavile su autorice.

Market Kolektiv svojim je radom Zgoda vodu želio približiti urbanom stanovništvu na simboličkoj razini, povezujući ono izvorsko i izvorno zagrebačko. »Dio s kojim smo najzadovoljniji, je činjenica da smo konzumaciju komunalne vode pretvorili u ritual i dali joj na važnosti u kućanstvu – i na simboličnoj, i na funkcionalnoj, i na estetskoj razini«, istaknule su Katarina Perić, Marita Bonačić i Iva Hrvatin iz Market Kolektiva.

Stvaranje rituala bila je misao vodilja i Filipu Havraneku i Kristini Lugonji pri stvaranju rada Pitka. »Vizualni kod za isticanje kvalitete vode preuzeli smo iz prirode pa se postizanjem efekta njezina kretanja asocira na njezinu čistoću i pitkost«, rekli su autori primajući priznanje. Govoreći o natječaju, kazali su da je riječ o u Hrvatskoj posebnom projektu jer prepoznaje važnost dizajnera u kreiranju identiteta grada.

Izložba radova pristiglih na natječaj u Orisu može se razgledati do 26. siječnja 2019.

U izradu predmeta krenut će se idućih mjeseci. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni