Zagrebačka regija dobila Ceste sira

Zagrebačka regija dobila Ceste sira

Ovaj projekt omogućava proizvođačima direktnu prodaju na kućnome pragu, a potrošačima da dođu na gospodarstvo gdje se odvija proizvodnja

Uz vinske, Zagrebačka županija i grad Zagreb od sada imaju i ceste sira. U projekt Ceste sira zagrebačke regije, promoviran u utorak u općini Brckovljani na obiteljskome gospodarstvu Romine Zadravec i Melite Jadanec Čutura, uključeno je 12 proizvođača sira s prostora županije i grada Zagreba. Svi oni imaju registrirane mini-sirane, a od ovoga projekta očekuju povećanje prodaje na kućnome pragu. Uz podršku Savjetodavne službe, Grada i Županije, projekt je provela Udruga malih sirara Zagrebačke županije „Sirek“.

„Županija i Grad su dali vjetar u leđa ovome projektu, a nama, malim sirarima, prodaja na kućnome pragu puno znači“, rekla je Romina Zadravec, predsjednica Udruge „Sirek“.

Svečanosti je prisustvovao i župan Stjepan Kožić, te potpredsjednica Županijske skupštine Mirela Katalenac. „Stočarska i proizvodnja mlijeka stagniraju. Na razne načine pomažemo poljoprivredne proizvođače da opstanu i budu konkurentniji na tržištu. Kroz ovakve projekte, kakav je cesta sira, proizvođačima želimo pripomoći u povećanju dohotka, ali isto tako i zadržati barem neke od mladih obitelji na njihovim gospodarstvima. Ovaj projekt omogućava proizvođačima direktnu prodaju na kućnome pragu, a potrošačima da dođu na gospodarstvo gdje se odvija proizvodnja, da kušaju sir i kupe ga“, rekao je župan, dodavši da je ovim projektom otvoren i novi segment turističke ponude Županije.

Pokušavajući ublažiti trendove opadanja mljekarske proizvodnje, Županija ulaže značajna sredstva u razvoj i unapređenje konkurentnosti stočarske proizvodnje, u prvome redu mljekarstva, navedeno je tijekom svečanosti. Danas je Zagrebačka županija poznata po proizvodnji tradicijskih sireva te raznih prerađevina od mlijeka poput vrhnja, jogurta i sirnih namaza. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni