Zagrebačka policija prekinula održavanje ilegalnih auto utrka

Zagrebačka policija prekinula održavanje ilegalnih auto utrka

(Foto: PUZ)

Nakon dojava o održavanju ilegalnih uličnih auto utrka na više lokacija, zagrebačka policija u ponedjeljak je izvijestila kako je u noćnim satima tijekom vikenda provela preventivnu akciju u sklopu koje je pronašla 20 ilegalno dorađenih automobila koji su hitno poslani na tehnički pregled. Ustanovljeno je i okupljanje većeg broja ljudi bez pridržavanja važećih epidemiološkim mjera za suzbijanje širenja koronavirusa.

Akcija je provedena na području Novog Zagreba u suradnji sa zaposlenicima Carine i Stanice za tehnički pregled u Zagrebu.

U Policijskoj upravi zagrebačkoj navode kako je tijekom akcije utvrđen veći broj prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Prvenstveno u segmentu tehničke neispravnosti vozila zbog čega je čak 20 vozila upućeno na izvanredni tehnički pregled. Ondje im je utvrđena tehnička neispravnost u smislu »opasnih nedostataka na vozilima«, tj. nadogradnje i preinake koje nisu u skladu s Pravilnikom o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama i Pravilnika o homologaciji vozila.

Ti su automobili isključeni iz daljnjeg sudjelovanja u prometu na cestama. Vozači, odnosno počinitelji spomenutih prekršaja prekršajno su sankcionirani temeljem članka 236. st. 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, za koji je propisana novčana kazna u iznosu od 2000 do 5000 kuna.

Privremeno oduzimanje automobila

Zbog prekršaja iz Zakona o provedbi carinskog zakonodavstva EU, jedno je vozilo privremeno oduzeto.

»Povodom svega navedenog, i ovom prilikom želimo upozoriti sve ljubitelje „brzina“ i „utrka“ da ceste nisu površine namijenjene za takvu vrstu dokazivanja svojih vozačkih sposobnosti i vještina, kao i tehničkih mogućnosti te karakteristika njihovih vozila. Za to postoje posebno namijenjene površine uz posebne sigurnosne mjere te uz kontrolirane uvjete na kojima se takve utrke mogu održavati, a da se ne dovodi u rizik njihova sigurnost niti sigurnost drugih sudionika u prometu«, poručili su iz policije.

Najavljuju kako će i dalje poduzimati sve mjere i radnje s ciljem sprječavanje ilegalnih (tzv. streeet race). Također, protiv organizatora javnih okupljanja na jednom mjestu suprotno trenutno važećim epidemiološkim mjerama, bez potrebnih suglasnosti i dozvola, kao i prekršitelja poduzimat će sve raspoložive mjere i sankcije.

(ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni