Zagrebačka pivovara dobiva novog vlasnika

Zagrebačka pivovara dobiva novog vlasnika

Dosadašnjem vlasniku, investicijskom fondu CVC Capital Partners, Molson Coors će platiti 2,65 milijardi eura

Kanadsko-američka pivarska grupacija Molson Coors ovih je dana objavila da je potpisala konačan sporazum o preuzimanju srednjoeuropske pivarske grupacije StarBev, u čijem sastavu posluje i Zagrebačka pivovara. Dosadašnjem vlasniku, investicijskom fondu CVC Capital Partners, Molson Coors će platiti 2,65 milijardi eura.

StarBev upravlja s devet pivovara u središnjoj i istočnoj Evropi, a u 2011. kompanija je imala prihod od gotovo 700 milijuna eura i dobit prije oporezivanja (EBITDA) od 241 milijun eura. Prodajna cijena je otprilike 11 puta veća od EBITDA.

”Preuzimanje StarBeva uklapa se u strategiju Molson Coorsa, kojom želimo poboljšati portfelj naših premium brendova i proširiti naš doseg na rastućim tržištima diljem svijeta”, rekao je Peter Swinburn, predsjednik i glavni direktor Molson Coorsa. ”Tržište piva u srednjoj i istočnoj Europi je privlačno, sa snažnim povijesnim trendovima i rastućim potencijalom zbog vraćanja stopa rasta u regiji na razdoblje prije krize”, ocijenio je Swinburn.

U Molson Coorsu smatraju da im StarBev pruža odličnu platformu za rast i podlogu za širenje njihovih ključnih brandova, kao što je Carling, u središnjoj i istočnoj Evropi.

StarBev zapošljava oko 4100 ljudi, proizvodne pogone ima u Češkoj, Srbiji, Hrvatskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, Mađarskoj i Crnoj Gori, a svoje proizvode prodaje i u Bosni i Hercegovini i Slovačkoj. Godišnja proizvodnja je 13,3 milijuna hektolitara piva, a na svakom od tržišta na kojem posluje Starbev je među tri vodeće pivovare. U portfelju StarBeva nalazi se više od 20 brandova, uključujući i vodeće lokalne brandove kao što su Borsodi, Kamenitza, Bergenbier, Ožujsko, Jelen i Nikšičko te licencni brandovi Stella Artois, Beck’s, Hoegaarden, Lowenbrau i Leffe.

Transakcija podliježe odobrenju europskih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja, a finalizacija se očekuje tijekom drugog kvartala 2012. Zaključenjem kupoprodaje, StarBev će nastaviti s poslovanjem kao zasebna poslovna jedinica unutar Molson Coorsa, čije će sjedište ostati u Češkoj.

Molson Coors Brewing Company peta je po veličini pivovara u svijetu, a nastala je spajanjem kanadskog Molsona i američkog Coorsa. Dosad je poslovala u Kanadi, Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji. Najpoznatiji brandovi su im Coors Light, Molson Canadian i Carling. Kompanija ima dva sjedišta, u Denveru i u Montrealu. (Privredni vjesnik)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni