Zagrebačka maturantica osvojila broncu na Mendeljejevljevoj kemijskoj olimpijadi

Zagrebačka maturantica osvojila broncu na Mendeljejevljevoj kemijskoj olimpijadi

Tekst: Tomislav Portada
Foto: Tin Klačić

Na upravo završenoj 55. Međunarodnoj Mendeljejevljevoj kemijskoj olimpijadi, koja je zbog epidemioloških razloga već druge godine zaredom održana na daljinu, Hrvatsku je uspješno predstavljalo četvero učenika zagrebačke XV. gimnazije. To su: maturantica Olga Jerković Perić, učenici trećeg razreda Fran Miletić i Jasmin Jašarević te učenik drugog razreda Lovro Mirković. Najveći uspjeh ostvarila je Olga osvojivši brončanu medalju.

No, niti uspjeh ostale trojice nije zanemariv, jer da bi uopće dobili priliku sudjelovati u ovom prestižnom natjecanju, trebali su se prethodno dokazati na izlučnom testu u konkurenciji od ukupno 19 srednjoškolaca iz cijele Hrvatske.

Povrh redovite i dodatne nastave kemije u okviru svoje škole, učenike je za ovo natjecanje dodatno pripremala grupa sveučilišnih nastavnika, znanstvenika i studenata okupljena oko Hrvatskoga kemijskog društva. Te su pripreme ove godine organizirali i vodili: Tin Klačić, mag. chem., dr. sc. Darko Vušak i prof. dr. sc. Branimir Bertoša, nastavnici Kemijskog odsjeka zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta te prof. dr. sc. Branka Zorc, umirovljena profesorica Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta.

Podsjetimo na kraju da ovo nije jedina olimpijada iz kemije na kojoj sudjeluju učenici iz Hrvatske. Krajem srpnja i početkom kolovoza održat će se, također na daljinu, Međunarodna kemijska olimpijada kojoj je ove godine zemlja domaćin Japan. Naši učenici će na njoj dobiti još jednu priliku odmjeriti svoje znanje iz kemije sa svojim vršnjacima iz cijeloga svijeta.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni