Zagrebačka Hitna pomoć uvodi (još jedan) nadstandard

Zagrebačka Hitna pomoć uvodi (još jedan) nadstandard

»Mi u Zagrebu uvijek nastojimo postići nadstandarde, a kada su ljudski životi u pitanju onda nije bitna cijena«, poručio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić

U Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Grada Zagreba, jutros je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić sa ravnateljicom Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Silvijom Hunyadi-Antičević i pročelnikom Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslavom Jelečom održao konferenciju za novinare nazvanu »Hitna služba u službi građana 365 dana«.

»Povod jutrašnje konferencije još je jedan nadstandard koji ćemo uz pomoć Grada Zagreba osigurati za građane. Nabavit ćemo 55 automatskih vanjskih defibrilatora koji će biti u vozilima sanitetskog prijevoza«, istaknula je ravnateljica Hundayi-Antičević, te dodala da će oni uvelike pridonijeti spašavanju života građana grada Zagreba.

»Zagrebačka Hitna, koja će sljedeće godine obilježiti 110 obljetnicu postojanja ima ukupno 424 djelatnika, od čega je 69 timova T1 s liječnikom, tehničarem i vozačem, 10 timova T2 , 41 tim sanitetskog prijevoza i dva motorista u timu T3. U prošloj godini imali smo preko 90 tisuća intervencija hitne pomoći te 130 tisuća intervencija sanitetskog prijevoza. Vrijeme dolaska na mjesto intervencije Hitne pomoći za prvi stupanj hitnosti u prosjeku iznosi 7,19 minuta, dok tim T3 na motoru stigne za 5,46 minuta«, objasnila je ravnateljica.

»U potrebi da građanima omogućimo što bolju zdravstvenu skrb u ovoj važnoj zdravstvenoj djelatnosti Grad Zagreb i gradonačelnik osigurali su do sada nekoliko nadstandarda koji ostali dijelovi Hrvatske nemaju«, rekao je pročelnik Jeleč. »U prvom redu važan nadstandard je ambulanta Hitne pomoći koja rješava gotovo 80 posto slučajeva, dok samo 20 posto završava u bolnici. Također ne smijemo zaboravit i važnost nastavne baze koja se održava u okviru Ustanove, a gdje se educiraju svi oni kojima je u opisu posla davanje prve pomoći, reanimacija i slične djelatnosti«, istaknuo je pročelnik. Dodao je kako su motocikli također jedan od modernih nadstandarda koji je prepoznat kao vrlo učinkovit u radu hitne pomoći te da se dosta napora i sredstava ulaže i u kemijski biolabaratorij koji daje značajnu razinu u dijagnostičkom smislu. »Nabavka defibrilatora bit će samo još jedan korak u osiguranju zdravstvene skrbi naših građana«, konstatirao je Jeleč.

»Često možemo čuti kako kažu da je Zagreb država u državi, ali to nije istina. Zagreb je istinska europska metropola koja živi svoju otvorenost i sigurnost i možemo biti primjer mnogima«, kazao je gradonačelnik Bandić. »Mi u Zagrebu uvijek nastojimo postići nadstandarde, a kada su ljudski životi u pitanju onda nije bitna cijena. Budući da u našoj Hitnoj imamo najbolje obučene ljude koji svoj posao vole i rade sa ljubavlju, Gradskoj skupštini ću predložiti da sljedeće godine povodom Dana Grada Zagreba najstarijem djelatniku ili djelatnici koji ima najviše intervencija, uručimo Nagradu Grada«, dodao je gradonačelnik.

Osim toga, gradonačelnik je najavio da će do nove godine izaći i s prijedlogom Gradskoj skupštini da se, sukladno pozitivnim zakonskim propisima, spoje organizacijske cjeline u zdravstvenim institucijama grada Zagreba, formira svojevrsni Zagrebački zdravstveni holding. (zagreb.hr / zg-magazin.com.hr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni