Zagrebačka Hitna obilježila 110 godina postojanja

Zagrebačka Hitna obilježila 110 godina postojanja

(Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba, prof. dr. Žarko Rašić)

Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba u srijedu je svečano obilježio 110. obljetnicu svog postojanja. Značajna zdravstvena ustanova dokazala se dugom tradicijom kvalitetnog rada, a teži i daljnjem usavršavanju u pružanju hitne medicinske pomoći.

Današnja zgrada Nastavnog zavoda za hitnu medicinu proteže se na 15.000 m2 i osam etaža, a izgrađena je uz pomoć Grada Zagreba.

„Sve je krenulo 1909. godine sa dvoje zaprežnih kola i četiri sanitetska pomoćnika. Danas je to suvremena zdravstvena ustanova pružanja hitne medicinske pomoći sa 420 djelatnika, od čega je 78 liječnika, 143 medicinska tehničara i medicinskih sestara, 139 vozača i velikim voznim parkom“, rekao je prof. dr. Žarko Rašić, ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba.

Dodao je da je u 2018. godini je bilo gotovo 90.000 hitnih medicinskih intervencija, što dnevno iznosi preko 260 hitnih medicinskih intervencija i 130.000 sanitetskih prijevoza, odnosno oko 350 prijevoza dnevno.

„U odnosu na hitne pomoći u europskim zemljama odlični smo s dolaskom vremena na intervenciju. To je to je 7 minuta i 11 sekundi, dok je u europskim zemljama za to potrebno više od 10 minuta”, izjavio Rašić.

Djelatnicima Zavoda obljetnicu je čestitao dr. Krešimir Luetić iz Hrvatske liječničke komore koji je rekao da malo ustanova u zdravstvenom sustavu i u hrvatskom društvu ima ovako dugu tradiciju.

„Uz modernu infrastrukturu za koju se skrbi Grad Zagreb i uz dobro organiziranu hitnu najvažniji su ljudi, profesionalci, zdravstveno i nezdravstveno osoblje ove ustanove te se o njima trebamo brinuti kada govorimo o budućnosti hitne. Trudit ćemo se izgrađivati odnos u obliku stručnog usavršavanja liječnika i profesionalaca“, poručio je Luetić.

„Sama činjenica da se godišnje u Hrvatskoj izvede nešto manje od 800.000 hitnih medicinskih intervencija govori o tome koliko je ta služba aktivna“, rekao je Državni tajnik Ministarstva zdravstva primarijus Željko Plazonić. Naglasio je da treba unaprijediti službu pri tome se misli na dodatnu edukaciju po najviše propisanim kriterijima i standardima.

„Morat ćemo hitno kolikogod je to moguće uvesti nešto što se naziva zlatni standard hitnog zbrinjavanja pacijenata u Europi i svijetu, a to je hitna medicinska helikopterska služba čime će se doprinijeti kvaliteti rada hitne medicinske službe i još više skratiti vrijeme dolaska i aktivacije ekipe hitne medicine“, izjavio je Plazonić. Dodao je da hitna helikopterska medicinska služba mora biti u sklopu zdravstvenog sustava i kao civilna institucija.

Čestitatajući obljetnicu gradonačelnik Zagreba Milan Bandić je podsjetio da je prije 10 godina napravljena “najljepša zgrada” Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba.

„Pred nama je zaključenje ugovora o nabavci informatičke opreme vrijedne 6,5 milijuna kuna, a priprema se prijedlog rebalansa kojim ćemo osigurati 50 milijuna kuna za nabavu 70 specijaliziranih vozila“, kazao je gradonačelnik Bandić. Dodao je da ta vozila moraju biti najbolje opremljena, jer da spašavanje života nema cijenu. Poručio je da je ponosan na sve djelatnike Zavoda koji 24 sata kruže u kolima hitne pomoći zagrebačkim ulicama i bore se sa sekundama da spase ljudski život.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni