Zagrebačka groblja vape za uređenjem

Zagrebačka groblja vape za uređenjem

(Groblje Miroševac obraslo travom / Foto: HSLS Grada Zagreba)

Zagrebački HSLS danas je na konferenciji za medije ustvrdio da su zelene gradske površine i groblja obrasli travom, ističući da na njima više ne smije djelovati ni Gradska pčelarska služba.

HSLS-ov gradski zastupnik Kristijan Jelić rekao je kako je kao predsjednik Odbora za predstavke i pritužbe pri Gradskoj skupštini posljednjih dana zaprimio desetke pritužbi sugrađana zbog neodržavanja travnatih površina u nadležnosti Gradskih groblja i Zrinjevca.

»Gradska groblja trebala bi biti mjesto pijeteta i najdubljih emocija, ali je u posljednje vrijeme stanje, nažalost, alarmantno jer je na pojedinim grobljima trava prekrila grobne oznake«, rekao je Jelić. Ustvrdio je kako je to nedopustivo u gradu u kojem građani plaćaju najveći prirez u RH te znatne iznose za uređenje i održavanje groblja.

Ideološke teme umjesto rješavanja problema građana

Jelić kaže da se gradska vlast umjesto komunalnim temama i upravljanjem gradskim tvrtkama, za što je zapravo izabrana, isključivo i ustrajno bavi se ideološkim temama. Tako joj je važnije mijenjati nazive ulica, nego rješavati nagomilane probleme u funkcioniranju ViO-a, Zrinjevca, ZET-a, Gradskih groblja, Zagrebparkinga i ostalih gradskih poduzeća, tvrdi Jelić.

Čelnik zagrebačkog HSLS-a Darko Klasić je pak istaknuo da od danas, 15 svibnja Gradska pčelarska služba 112 više ne smije djelovati na javnim površinama, kao ni na objektima u vlasništvu Grada Zagreba, što je prema njegovim riječima zabrinjavajuće i neprihvatljivo.

Podsjetio je kako Služba već 15 godina djeluje volonterski, a godišnje je imala od 150 do 300 intervencija. Sada na raspolaganju ostaje samo građanima na privatnim parcelama, rekao je Klasić.

Omogućiti rad pčelarske službe

»U svibnju počinje u Zagrebu sezona rojenja pčela, a s obzirom na kišovito vrijeme kišno to će razdoblje zasigurno trajati do lipnja. Stoga je, neovisno o pitanju dopuštenosti držanja košnica u Zagrebu i s obzirom na to da u užem gradskom centru stanuje otprilike 500 tzv. divljih pčelinjih zajednica, koje se nekontrolirano roje i za koje nitko ne odgovara, zbog čega predstavljaju ugrozu za građane Grada Zagreba«, kaže Klasić.

U ime zagrebačkog HSLS-a pozvao je resorni gradski ured i gradonačelnika da hitno potpišu odobrenje potrebno za nastavak djelovanja Gradske pčelarske službe jer građani ne trebaju trpjeti zbog nerada i nesnalaženja gradske uprave te njezina promašenog i štetnog razumijevanja zelenih politika.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni