Zagreb u srpnju domaćin Hrvatskih sportskih igara

Zagreb u srpnju domaćin Hrvatskih sportskih igara

(Foto: hsi-cwg.com)

Ovogodišnje Igre okupit će najveći broj sudionika do sada – više od 900 natjecatelja iz cijelog svijeta te 150 natjecatelja iz Hrvatske

Projekt IV. Hrvatskih svjetskih igara – amaterskog sportskog natjecanja na kojem sudjeluju Hrvati i njihovi potomci iz cijeloga svijeta predstavljen je u utorak u prostorijama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Ovo sportsko natjecanje će se održati u Zagrebu od 18.- 22. srpnja pod imenom »Crolimpijada – Olimpijske igre s hrvatskim predznakom« pod motom Jedno je srce, jedna je Hrvatska.

Ovogodišnje Igre okupit će najveći broj sudionika do sada – više od 900 natjecatelja iz cijelog svijeta te 150 natjecatelja iz Hrvatske. Natjecatelji dolaze iz Angole, Argentine, Australije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bolivije, Brazila, Crne Gore, Čilea, Danske, Ekvadora, Francuske, Hrvatske, Italije, Irske, Kanade, Makedonije, Nizozemske, Njemačke, Paragvaja, Perua, Rumunjske, SAD a, Slovačke, Slovenije, Srbije, Švicarske, Švedske, Tanzanije, Velike Britanije i Venezuele te će nastupiti u 16 sportskih disciplina.

»Cilj Igara je kroz sportska i kulturna druženja povezati mlade Hrvatice i Hrvate i dati im poticaj za njegovanje hrvatskog identiteta u zemljama u kojima žive i jačanja hrvatskog zajedništva«, pojasnio je Zvonko Milas, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH.

Hrvati iz dalekih krajeva kroz igre će moći upoznati ljepote naše domovine, hrvatsku kulturu i povijest. »Hrvatske svjetske igre otvaraju vrata i mnogim drugim konkretnim inicijativama i projektima – obrazovnim, kulturnim, gospodarskim. Isto tako, uvjeren sam da će Igre potaknuti želju kod mnogih mladih za povratkom i trajnim ostankom u domovini svojih predaka«, dodao je Milas.

Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba izrazila je zadovoljstvo i ponos što će Zagreb – glavni grad Republike Hrvatske ponovno, nakon 2014., ugostiti veliki broj mladih iz cijelog svijeta.

Na predstavljanju je istaknuto kako su IV. Hrvatske svjetske igre posebne i po velikom odazivu volontera – studentskih i udruga mladih iz Republike Hrvatske, koji će, kao svojevrsni domaćini, svojim sunarodnjacima iz 31 zemlja svijeta nastojati boravak u domovini predaka učiniti nezaboravnim.

Za vrijeme trajanja Igara, sudionici i natjecatelji će biti smješteni u Studentskom domu Stjepan Radić u Zagrebu. Uz sportski i natjecateljski dio, pripremit će se i brojni drugi kulturni, turistički i zabavni sadržaji. Organizatori IV. Hrvatskih svjetskih igara su Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Hrvatski svjetski kongres. Igre se održavaju pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Kolinde Grabar Kitarović te pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora i Grada Zagreba.

Hrvatske svjetske igre su dosada održane dva puta u Zadru (2006. i 2010.) i u Zagrebu ( 2014.).

(zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni