Zagreb u ritmu Mediterana od 10 do 14. srpnja

Zagreb u ritmu Mediterana od 10 do 14. srpnja

Posjetitelje Festivala očekuje mediteranski ugođaj u kojem će moći uživati u bojama, mirisima, zvukovima i okusima Mediterana, a sve će biti začinjeno večernjim koncertima, likovnim instalacijama

Na terasi Oleander hotela Esplanade u petak, 28. lipnja predstavljen je kulturno-turistički projekt Ritam Mediterana, koji će se održati u Zagrebu od 10. do 14.7.2019. na Strossmayerovom trgu.

Projekt Ritam Mediteran okuplja zemlje koje geografski i kulturološki pripadaju mediteranskom podneblju, a Zagreb će na svojevrstan način zbog toga postati glavnom gradom Mediterana.

Prvo izdanje festivala predstavit će, osim hrvatskih gastronomskih aduta i ritam u kulturi i gastronomiji Izraela, Italije, Španjolske, Maroka, Libanona, Grčke i Francuske.

»Jutarnji program rezerviran je za radionice za djecu tijekom kojih će se djeca moći upoznati s različitostima mediteranskih kultura. Tijekom nekoliko likovnih, interaktivnih i edukativnih radionica, naučit će više o kulturnim i društvenim posebnostima te svakodnevnom životu neke od zemalja, a moći će pokazati i svoje umjetničke vještine na likovnim radionicama Festivala. Na prostoru trga bit će i Vrt Mediterana, odnosno Siesta zona u kojem će posjetioci moći uživati uz zalogaje mediteranske kuhinje, kapljicu mediteranskog vina ili piva, te se opustiti uz dobru glazbu ili čitanje knjige iz naslova mediteranske književnosti koji će se nalaziti u Biblioteci Mediterana«, najavio je autor projekta Zlatan Jaganjac.

Posebno dizajnirani elementi poput simboličkih jedara i cvjetnih otoka ukrašenih raznim biljem i stablima specifičnim za Mediteran te mogućnost virtualne šetnje putem videa svakom će posjetitelju omogućiti svojevrsno putovanje Mediteranom.

Veleposlanik Države Izrael Ilan Mor naglasio je kako ovaj projekt omogućava izgradnju mostova i dijaloga među državama na Mediteranu te da se Izrael ove godine predstavlja kroz glazbene nastupe popularnog izraelskog benda Jamaya koji će svojim koncertom 10. srpnja i otvoriti Ritam Mediterana.

Veleposlanik Kraljevine Španjolske Alonso Dezcallar Mazarredo odazvao se s veseljem na poziv za sudjelovanje, budući da projekt omogućava kvalitetno predstavljanje specifičnosti pojedine zemlje, pa će se Španjoska tako ove godine predstaviti kroz glazbeno plesni- nastup skupine Flamor, a isto tako posjetitelji festivala moći će kušati španjolsku hranu, te uživati u okusima mediteranskog piva Estrelle – koje je i službeno pivo festivala.

Savjetnica u Veleposlanstvu Kraljevine Maroka Nora Zaid izrazila je zadovoljstvo što će Maroko mnogima možda nepoznata destinacija, kroz ovaj projekt predstaviti neke svoje specifičnosti i stvoriti interes kod posjetitelja festivala da jednom prigodom i posjete njihovu lijepu zemlju s bogatom poviješću starom preko 1000. godina, u kojoj se isprepliću kulture Afrike, Europe i Bliskog istoka.

Grad Zagreb na konferenciji je predstavila izaslanica gradonačelnika Mirka Jozić, koja je prilikom svog obraćanja naglasila kako je ovaj projekt od velike važnosti za sveukupnu turističku sliku i ponudu grada, koji jača i opravdava status najposjećenije kontinentalne destinacije u Hrvatskoj u koju turisti dolaze od siječnja kada počinje Festival Svjetla, pa sve do prosinca kada se održava Advent u Zagrebu.

»Prepoznali smo Ritam Mediterana kao projekt s velikim potencijalom, koje će sljedeće godine vjerujemo okupiti i veći broj sudionika iz stranih zemalja te se pozicionirati na europskoj karti kao važan događaj koji promovira Hrvatsku i sve mediteranske zemlje među kojima upravo Zagreb ima ulogu domaćina«, kazala je Jozić.

Informacije o festivalu

Ritam Mediterana traje punih pet dana, od 10. do 14. srpnja na Strossmayerovom trgu, koji će se te dane preimenovati u Mediteranac.

Sve posjetitelje očekuje mediteranski ugođaj u kojem će moći uživati u bojama, mirisima, zvukovima i okusima Mediterana, a sve će biti začinjeno večernjim koncertima, likovnim instalacijama.

10. i 11. srpnja nastupa Izraelski bend Jamaya, a večer kasnije, četvrtak 12. srpnja, večer je posvećena francuskoj glazbi pod nazivom Chanson d’amour.

Petak, 12. srpnja rezerviran je za popodnevni nastup izraelskog benda Jamaya i večernji koncert poznatog talijanskog kantautora Paola Angelia, a subota navečer rezervirana je za nastup domaćeg benda Stampedo.

U nedjelju će završnicu festivala glazbeno začiniti bend Flamor koji će uz plesača predstaviti Španjolsku.

Više informacija možete pronaći na web stranici www.ritammediterana.com

(ZG-m)