Zagreb u listopadu domaćin Svjetskog kongresa socijalnog turizma

Zagreb u listopadu domaćin Svjetskog kongresa socijalnog turizma

»Socijalni turizam je turizam za sve. Važno je naglasiti da on može biti pokretač ekonomije u državi u kojoj se održava. Surađujemo s lokalnim vlastima, a Grad Zagreb je prepoznao potencijal socijalnog turizma i iznimno nam je drago zbog toga«, rekao je predsjednik ISTO-a

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, sa suradnicima, primio je u srijedu predstavnike Organizacijskog odbora Svjetskog kongresa socijalnog turizma koji će se u listopadu održati u hotelu Westin u Zagrebu. Na sastanku u Gradskoj upravi gosti su gradonačelnika upoznali s tijekom priprema Kongresa, a u čemu im je on dao punu podršku.

Prema riječima predsjednika Organizacijskog odbora Kongresa dr.s. Miljenka Bure, Kongres se održava već dugi niz godina u različitim državama u organizaciji Međunarodne organizacije za socijalni turizam (International Social Tourism Organisation – ISTO) koja promiče pristupačan odmor i turizam za sve skupine društva (mlade, starije osobe, invalide, osobe svih rasa…) te održivi i solidarni turizam od kojih bi dobrobit imalo lokalno stanovništvo zajedno s prirodnom i kulturnom baštinom.

»Projekt je velik, a mi ćemo dati sve od sebe da ovo bude najbolji kongres do sada. Pozivam sve zainteresirane udruge da se jave kako bi uspostavili suradnju na obostrano zadovoljstvo«, rekao je novinarima Miljenko Bure.

Kongres će okupiti 300 do 400 ljudi među kojima će biti predstavnici organizacije ISTO, predstavnici državnih i lokalnih institucija, poduzetnici i gospodarstvenici, predstavnici udruga, kao i pojedinci iz sektora turizma, socijalnog turizma, osoba s invaliditetom…

U ulozi domaćina i lokalnog organizatora Kongresa je udruga Svijet tišine, preko koje je Hrvatska i dobila kandidaturu za održavanje.

Predsjednica Udruge Vanda Šagovac je zahvaljujući financijskim sredstvima Grada Zagreba sudjelovala na 1. Svjetskom summitu Destinacija za sve na kojem joj je i predloženo domaćinstvo Hrvatske.

Od tada je Zagreb postao kandidat, a nakon dolaska njihove delegacije u travnju prošle godine smo i uspjeli dobiti organizaciju.

Sastanku su, također prisustvovali i predsjednik te tajnik Upravnog odbora Međunarodne organizacije za socijalni turizam Charles Etienne Belanger i Yves Richard Godin koji su ovaj tjedan u inspekcijskom nadzoru u ime navedene organizacije.

»Socijalni turizam je turizam za sve. Važno je naglasiti da on može biti pokretač ekonomije u državi u kojoj se održava. Surađujemo s lokalnim vlastima, a Grad Zagreb je prepoznao potencijal socijalnog turizma i iznimno nam je drago zbog toga. Kroz kvalitetnu ponudu socijalnog turizma država može pridobiti nove goste. Radujemo se kongresu u listopadu«, rekao je predsjednik ISTO-a Charles Etienne Belanger. (zg-m)