Zagreb treba iskoristiti priliku europskog projekta “Novi Bauhaus”

Zagreb treba iskoristiti priliku europskog projekta “Novi Bauhaus”

(Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen / Foto: EK)

Europska komisija će u okviru projekta »novi europski Bauhaus« financirati ekološke, gospodarske i kulturni projekte.

Riječ je o projektima usmjerenima na objedinjavanje dizajna, održivosti i dostupnosti, a sve to kao dio velikog i opsežnog “Zelenog plana”.

Projekt EK je predstavljen ovih dana, a u stranci GLAS smatraju da bi ga Zagreb i Banija koji su pogođeni katastrofalnim potresima trebali iskoristiti kao priliku za revitalizaciju prostora, novi razvoj te osmišljavanjem održivih rješenja stanovanja sa snažnom estetskom komponentom.

»Zna li itko u hrvatskoj Vladi i povezanim institucijama za ovaj projekt i jesu li obratili pažnju na njega? Nisu li vrijednosti koje su mu u temeljima točno one vrijednosti koje nama u Hrvatskoj trebaju?«, pitaju se u GLAS-u.

Podsjećaju kako se nakon potresa u Zagrebu jedno kratko vrijeme govorilo o novom zamahu, revitalizaciji prostora i razvoju i koraku u budućnost. No u obnovu se, tvrde, krenulo ograničeno, bez vizije, bez znanja i volje sa zakonom »koji je napravio sve da se ne napravi ništa«.

Novi europski Bauhaus mogao bi biti prilika da stručni i intelektualni kapital pretočimo u konkretne projekte koji bi mogli ozbiljno poboljšati kvalitetu života u prostorima u kojima živimo.

»No, poučeni hrvatskom realnošću bojimo se da će novi Bauhaus biti još jedna propuštena prilika«, zaključuju u GLAS-u. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni