Zagreb prije 128 godina dobio vodovod, pet godina prije Münchena

Zagreb prije 128 godina dobio vodovod, pet godina prije Münchena

Zagreb je u to vrijeme imao oko 30.000 stanovnika, a na vodoopskrbnu mrežu bilo je priključeno 11.150 ljudi

Povijest Zagreba, njegov razvitak i budućnost usko su vezani uz pronalaženje rješenja kvalitetne opskrbe vodom. Zbog toga je i jedan od najvažnijih datuma u povijesti Grada 7. srpnja 1878. godine, kada je u rad svečano pušten gradski vodovod.

Prema ideji ing. Melkusa, u srpnju 1876. godine započinju radovi na gradskom vodovodu, gdje dvije godine kasnije Zagreb dobiva javni vodovod. U odnosu na ostale metropole to je pet godina prije Münchena i samo pet godina nakon Beča. Kapacitet izgrađenog vodovoda bio je 53,2 litre u sekundi, a dužina vodovodne mreže 3,9 km. Zagreb je u to vrijeme imao oko 30.000 stanovnika, a na vodoopskrbnu mrežu bilo je priključeno 11.150 ljudi.

U odnosu na vrijeme početka vodoopskrbnog sustava u Zagrebu, danas je kapacitet vodoopskrbnog sustava 4.500 litara u sekundi, a dužina vodoopskrbne mreže preko 3.000 km sa približno 900.000 stanovnika, što čini povećanje za oko sto puta. Danas Zagreb pitku vodu dobiva iz osam vodocrpilišta s ukupno tridesetak zdenaca. Najznačajniji od njih su: Mala Mlaka, Petruševec, Sašnak, Strmec i Zapruđe.

Vodoopskrbnim sustavom grada Zagreba upravlja podružnica Zagrebačkog holdinga – Vodoopskrba odvodnja d.o.o. koja je zadužena za crpljenje vode, distribuciju, kontrolu kvalitete i isporuku zdravstveno ispravne vode, kao i izgradnju i sanaciju vodoopskrbnog sustava te svih objekata vodoopskrbe.

Rezultati kontrole kvalitete vode koju je tijekom 2015. i 2016. godine provela Služba kontrole kvalitete vode, potvrđuju da je voda u vodoopskrbnom sustavu grada Zagreba zdravstveno ispravna i sukladna Zakonu o vodi za ljudsku potrošnju (NN 56/13) i Pravilniku o parametrima sukladnosti i metodama analize vode za ljudsku potrošnju (NN 125/13 i NN 141/13). Rezultati službene kontrole zdravstvene ispravnosti vode za ljudsku potrošnju koju je tijekom 2015. i 2016. godine proveo Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, također potvrđuju da je voda u vodoopskrbnom sustavu grada Zagreba zdravstveno ispravna i sukladna Zakonu (NN 56/13) i Pravilniku (NN 125/13 i NN 141/13).

Izmjerene vrijednosti svih pokazatelja kvalitete vode potvrđuju da je voda u vodoopskrbnom sustavu Grada Zagreba ne samo zdravstveno ispravna nego i odlične kvalitete. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni