Zagreb postaje zasebna statistička regija

Zagreb postaje zasebna statistička regija

Premijer Plenković je pojasnio da bi prema novom ustroju Hrvatska bila podijeljena u četiri statističke regije, a cilj ovakve podjele je pravednija karta regionalnih potpora gospodarstvu

Vlada je na sjednici u četvrtak usvojila Izvješće o provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i o utrošku državnog novca za potrebe nacionalnih manjina u 2017. godini.

Sukladno zakonu, Vlada ovo izvješće jednom godišnje podnosi Hrvatskom saboru. Izvješće koordinira Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, a u njegovoj izradi sudjeluju tijela nadležna i zadužena za provedbu pojedinih odredbi Ustavnog zakona

U Izvješću za 2017. godinu zabilježeni pozitivni pomaci i visok stupanj provedbe u području kulturne autonomije, odgoja i obrazovanja na jeziku i pismu nacionalnih manjina, vjerskih prava, zastupljenosti u predstavničkim i izvršnim tijelima na lokalnoj i nacionalnoj razini.

„U provedbi zakona važno je istaknuti da su završeni projekti IPA 2012. kojima je omogućen elektronički sustav za nadzor i izvješćivanje o pravima nacionalnih manjina, ali su osigurani i preduvjeti za aktivno sudjelovanje Vijeća nacionalnih manjina u provedbi i praćenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Područja u kojima bi trebalo uložiti dodatne napore su službena uporaba jezika i pisma nacionalnih manjina i pristup javnim medijima“, rekla je ministrica vanjskih i europskih poslova i potpredsjednica Vlade Marija Pejčinović Burić.

U 2017. godini u svrhu provedbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina utrošeno je 144,19 milijuna kuna, odnosno 13 milijuna kuna više nego godinu ranije.

Članovi Vlade su raspravljali o 15 točaka dnevnog reda. Na početku sjednice među bitnim aktivnostima predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je ovotjedni susret sa županima, predstavnicima udruge gradova i općina. Tom prilikom ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac je predstavila dokument koji se odnosi na novu teritorijalnu podjelu Hrvatske, na nove statističke regije.

Premijer Plenković je pojasnio da bi prema novom ustroju Hrvatska bila podijeljena u četiri statističke regije, gdje bi Grad Zagreb zbog prelaska iznad 800 tisuća ljudi bio izdvojena regija.

„Jadranska Hrvatska, dakle sedam obalnih županija i dalje bi bile jedna cjelina, dok bi ostali dio kontinentalne Hrvatske bio podijeljen na sjevernu te središnju i istočnu Hrvatsku. Ostaje nam jedino da vidimo kakav će biti status Bjelovarsko-bilogorske županije i hoće li biti sa županijama sjeverne Hrvatske ili sa županijama istočne i srednje Hrvatske“, istaknuo je Plenković. Dodao je kako cilj ovakve podjele je povoljnija, pravednija, solidnija i trajnija organizacija čime će karta regionalnih potpora gospodarstvu biti povoljnija nego što je danas u onim dijelovima Hrvatske, gdje želimo nova ulaganja, nova radna mjesta i gdje se želi dati doprinos demografskoj obnovi.

Predsjednik Vlade je istaknuo kako će se o odluci o novom ustroju Hrvatske raspravljati na sjednici Vlade idući tjedan.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni