Zagreb ponovno među vodećim gradovima u zimskom bicikliranju na posao

Zagreb ponovno među vodećim gradovima u zimskom bicikliranju na posao

“Trenutačno se nalazimo na 3. mjestu, a odmah iza nas je Varaždin!” poručili su iz udruge Sindikat biciklista

Zagrepčani i ove godine sudjeluju u Međunarodnom danu zimskog bicikliranja na posao, a Zagreb je treći po broju prijava, pokazuju to brojke na mrežnoj stranici www.winterbiketoworkday.org. Radi se o pohvalnoj inicijativi pokrenutoj 2013. u Kanadi kao prijateljsko natjecanje među gradovima i zemljama svijeta. Održava se svake godine drugog petka u veljači, već proteklih 6 godina. Zagreb je pobijedio tri uzastopne godine, zbog brojnosti onih koji su se obvezali da će barem taj dan koristiti bicikl na putu do posla, dok je 2018. godine vodstvo preuzeo Novi Sad. Na prvom i drugom mjestu su američki gradovi Denver i Boulder, zatim slijede hrvatski gradovi Zagbreb i Varaždin, dok je na četvrtom mjestu Montréal (Kanada).

“Trenutačno se nalazimo na 3. mjestu, a odmah iza nas je Varaždin!” poručili su iz udruge Sindikat biciklista. Smatraju kako Zagrepčanima ni Varaždincima nije potreban poseban dan da se sjedne na bicikl na putu do posla i u zimskim mjesecima, no svejedno ponovno pozivaju građane i građanke iz cijele Hrvatske da se registriraju na www.winterbiketoworkday.org i pokažu kako je zaista veliki broj onih koji bicikliraju, neovisno o vremenskim uvjetima. Vrijeme će biti izuzetno povoljno, za razliku od minusa u proteklim godinama pa se nadaju kako će ovaj petak 8. veljače sresti mnoštvo sugrađana na biciklima.

“U petak ujutro ćemo na tajnoj lokaciji u gradu dijeliti biciklistički doručak kao poticaj i zahvalu onima koji automobile ostavljaju kod kuće i time smanjuju nesnosne gužve u prometu i zagađenje zraka” nadodali su iz Sindikata biciklista.

Također, ova zagrebačka udruga dala je korisne savjete za bicikliranje zimi: “Dani su još uvijek kratki pa podsjećamo na zakonsku obvezu nošenja svjetala na biciklu, radi vlastite sigurnosti. Na biciklu je jako bitno biti uočljiv drugim sudionicima u prometu, pogotovo vozačima automobila. Potrebno je i slojevito se obući, no ne predebelo jer se na biciklu vrlo brzo zagrijemo.”

Prednosti bicikliranja na posao su mnogobrojne: štedimo novac, ne gubimo vrijeme u gužvama i tražeći parking, razbudimo se i efikasniji smo na poslu, a zbog fizičke aktivnosti manje je i bolovanja. Time je bicikliranje povoljno za zaposlenike, ali i za njihove poslodavce. U nekim europskim gradovima, naime, poslodavci svoje zaposlenike potiču na vožnju biciklom tako da im se nude razni poticaji, nerijetko i novčani. “Nadamo se da će i kod nas sve više poslodavaca prepoznati ove prednosti i da će početi poticati ovo društveno (i okolišno) odgovorno ponašanje”, zaključili su iz Sinidkata biciklista. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni