Zagreb pogodio potres jačine 2,9 prema Richteru

Zagreb pogodio potres jačine 2,9 prema Richteru

Kalinić kaže da Zagreb godišnje pogodi oko 400 potresa koji se uopće ne osjete

Seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su utorak u 20.41 sati umjereno jak potres s epicentrom na području grada Zagreba. Magnituda potresa iznosila je 2,9 prema Richteru, a intenzitet u epicentru IV-V (četiri do pet) stupnjeva Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice. Potres se osjetio na širem gradskom području, prenosi HRT. Epicentar je, kako je objavio Europski mediteranski seizmološki centar, bio pet kilometara zapadno od Zagreba na dubini od 2 kilometra. Ta organizacija navodi pak da je magnituda podrhtavanja iznosila 3,1.

»Nema razloga za paniku, potres je umjerene jačine. Generalno se ne očekuju štete, ali budući da je potres bio ‘odmah ispod grada Zagreba’ izazvao je veliko zanimanje i paniku kod građana. Za to nema razloga«, izjavio je za HRT seizmolog Krešimir Kuk.

Pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama izjavio je da se radi se o manjem potresu te ne bi trebalo biti bitnijih oštećenja. Ona su eventualno moguća na starim zgradama. Kalinić kaže da Zagreb godišnje pogodi oko 400 potresa koji se uopće ne osjete.

Nakon potresa iz sustava je ispalo osam trafostanica u istočnom dijelu grada te su privremeno bez struje ostali potrošači na području Borongaja, Sigečice, Petrove ulice, Voćarske i Posilovićeve, priopćeno je iz HEP-a čiji su radnici odmah izašli na teren.

Dojava o materijalnoj šteti nije bilo. (hrt /zgm)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni