Zagreb pod opsadom komaraca

Zagreb pod opsadom komaraca

Prometni problemi oko OŠ Ivana Cankara te širenje komaraca dvije su teme današnje konferencija za medije zagrebačkog HSLS-a.

HSLS-ovci ističu kako je OŠ Ivana Cankar škola u kojoj tijekom godine boravi 500 učenika, zaposlenika i učitelja koji su gotovo svakodnevno ugroženi prometom velikog intenziteta gotovo ispred njihovih vrata. Mala, ali prometna Ulica Ivana Cankara sa svojom zanemarenom infrastrukturom nije predviđena za ovako veliko prometno opterećenje, poručili su HSLS-ovci.

Gadskoj upravi predlažu da do početka nove školske godine preusmjeri ZET-ovu autobusnu trasu linije 134 na Selsku ulicu te da se tijekom ljetna napravi rekonstrukcija cjelokupne ulice. Smatraju kako pritom treba osigurati nekoliko parkirališnih mjesta za kratkotrajno zaustavljanje roditelja čime bi se stekli bolji sigurnosni uvjeti te poboljšalo i rasteretilo prometno opterećenje ulice.

HSLS-ovci su na konferenciji kazali i da su se ovogodišnje metode suzbijanja letećih komaraca u Zagrebu pokazale slabo učinkovitima nakon obilnih oborina i nepokošenog grada. Zbog toga ističu da je Zagrebu potreban hitni tretman protiv komaraca, koji su prijenosnici različitih bolesti, od virusnih infekcija do encefalitisa. Naime, zagrebački parkovi, Sljeme, Jarun i Bundek puni su komaraca i mali je broj građana koji se otamo nije vratio pun uboda.

Iz HSLS-a pozdravljaju akciju Zavoda za javno zdravstvo i Grada Zagreba kojim se pokreće akcija suzbijanja komaraca u južnim dijelovima grada eksperimentalnim puštanjem sterilnih jedinki komaraca kako bi se smanjio njihov broj. No smatraju da se s time malo zakasnilo te da akciju treba primijeniti i na cjelokupno područje Zagreba, a naročito u prigradskim naseljima i podsljemenskoj zoni »koje su pod opsadom komaraca«.

Predsjednik zagrebačkog HSLS-a Darko Klasić zbog ozbiljnosti situacije predlaže i poziva Gradsku upravu da primijeni i mjere koje djeluju odmah na populaciju tigrastog komarca trenutnim zamagljivanjem i zaprašivanjem.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni