“Zagreb po čovjeku ima najviše muzeja i galerija u Europi”

“Zagreb po čovjeku ima najviše muzeja i galerija u Europi”

(Dio postave Hrvatskog prirodoslovnog muzeja)

Svečanost otvorenja trinaeste  manifestacije Noć muzeja, u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva, održana je u ZTD Hrvatski sokol u Zagrebu dana 26. siječnja 2018. s početkom u 17:00 sati. Nakon emitiranja promotivnog TV spota Noći muzeja uslijedio je pozdravni govor ravnateljice Hrvatskog športskog muzeja Danire Bilić. Okupljenima su se prigodnim riječima obratili  organizatori i visoki uzvanici: predsjednica Hrvatskog muzejskog društva Vlasta Krklec, voditeljice manifestacije Noći muzeja Dubravka Osrečki Jakelić i Vesna Jurić Bulatović te posebni izaslanik gradonačelnika grada Zagreba Milan Bandića, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić.

Ivica Lovrić čestitao je trinaestu Noći muzeja inicijatorima, Hrvatskom muzejskom društvu te kazao da je ponosan što je upravo Zagreb prihvatio i razvio tu ideju. Nadodao je da se unatoč tome što svi nemaju muzeje, manifestacije i izložbe ostvaruju u drugim kulturnim institucijama i zato se stiglo do brojke od pola milijuna posjetitelja u čitavoj Hrvatskoj.  Kaže kako je Noć muzeja jedan od poticaja da se u Muzeje dolazi sve više.  Privremeni pročelnik za obrazovanje se pritom iznenadio kada mu je kazano da upravo Zagreb ima najveći broj muzeja i galerija u čitavoj Europi. Tu je informaciju u intervjuu za Media Servis iznijela direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld.

“Ono što nije baš provjereni podatak, ali s njime baratamo i uzeli smo ga kao činjenicu – zdravo za gotovo – jest da grad Zagreb ima najveći broj galerija i muzeja po čovjeku u Europi. To je nešto što je jako zanimljivo, mi smo kulturno izuzetno važni”, kazala je Bienenfeld u intervjuu.

Lovrić je rekao da se time nije bavio, no da je Zagreb bogatiji od mjesta koje je on posjetio, bilo da je riječ o Europi ili SAD-u.

Osvrnuo se Lovrić i na pitanje o aktualnoj problematici oko Muzeja automobila Ferdinand Budicki; “Kako su to rekli iz Grada, ali i ministrica kulture. Muzej Budicki zapravo ne postoji, već samo postoji udruga koja se sama tako prozvala koja ne zadovoljava uvjete o muzejima”.

Nadodaje kako je unatoč tome Grad omogućio rad toj udruzi koja ima spomenuti fundus nadajući se da će iz toga razviti pravi muzej automobila koji Zagreb doista treba. No ustvrdio je da spomenuta udruga ne radi prema propisima te da joj je račun dugo vremena u blokadi. Podsjetio je kako Grad nije mogao uplatiti sredstva zbog blokiranog računa i potom pozvao na odgovornost onih koji tim muzejem upravljaju. Zaključuje kako se nada će Grad pronaći način da zajedno sa Ministarstvom kulture pronađu zajednički jezik.

O Noći muzeja razgovarali i s ravnateljicom Hrvatskog sportskog muzeja, Danirom Bilić. Podsjetila je kako je ovogodišnja tema Noći muzeja sport, pa je sama manifestacija prigodno otvorena u staroj dvorani Gimnastičkog kluba Sokol, koja je zaštićeni spomenik kulturne baštine, a u kojoj je izložen dio eksponata Hrvatskog športskog muzeja. Potom je nadodala: “Izložba će tamo će ostati još dva tjedna”.

Osim toga, Noć muzeja 2018. otvorio je posebni izaslanik ministrice kulture Republike Hrvatske Nine Obuljen Koržinek, državni tajnik u Ministarstvu kulture g. Krešimir Partl.

Ovogodišnju Noć Muzeja obilježila je tema Muzeji i sport koju su muzeji, galerije, udruge i ostale baštinske ustanove prezentirale kroz brojne zbirke, izložbe, glazbene programe, radionice, predavanja i sl. Ove godine manifestaciji  se pridružilo preko 230  ustanova  u preko 110 gradova i općina diljem Republike Hrvatske, s već tradicionalnim sudjelovanjem gostiju iz susjedne Bosne i Hercegovine. Prema preliminarnim podacima u subotu, 27. siječnja u 13:00 sata hrvatske muzeje, galerije i ostale izložbene prostore posjetilo je više od 240 000 posjetitelja.

Uvijek popularan: Tehnički muzej “Nikola Telsa” i ove je godine privukao zavidan broj posjetitelja

Spomenimo i to kako su zagrebački muzeji kao i uvijek bili su i najposjećeniji s ukupno 94.575 posjetitelja. Izdvajamo pojedini muzeje kao što su primjerice  Muzej suvremene umjetnosti oko 7.910, Tehnički muzej Nikola Tesla s 7.800, Muzej za umjetnost i obrt 6.723 posjetitelja. U Noć muzeja uključio se i ove godine naš partner Zagrebački holding, čiji su programi na Zagrebačkom velesajmu privukli više od 2.500 posjetitelja. Dječji vrtić Šegrt Hlapić u Sesvetama, u zanimljivim edukativnim programima zabilježio je 1.350 posjetitelja u vremenu od 18.00 -21.00 sat.

Matej Knežević

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni