Zagreb planira nabavku 60 novih Končarevih tramvaja

Zagreb planira nabavku 60 novih Končarevih tramvaja

Grad Zagreb od Končara planira kupiti 60 novih niskopodnih tramvaja što bi koštalo oko 600 milijuna kuna, piše Jutarnji list. Projektom obnove tramvajskog voznog parka koji će se nastojati financirati novcem iz EU fondova iz upotrebe bi se uklonili tramvaji stari i više od 40 godina.

Prvi novi tramvaji trebali bi biti u prometu od sljedeće godine, a međunarodni natječaj bi trebao biti raspisan do kraja ove godine.

Niskopodni kraći tramvaj vozit će 70 kilometara na sat, moći će primiti 130 osoba (35 na sjedećim i 95 na stajaćim), a dio njih prevozit će putnike do nove Zračne luke »Franjo Tuđman«. Riječ je o kraćoj verziji Končarevog tramvaja koji, u odnosu na duži, ima dva modula manje te je od njega kraći 11,26 metara i ima 72 putnička mjesta manje.

Osim što će obnovom biti rashodovani stari tramvaji, njihova primjena dovest će i do ušteda na struji.

Prema podacima ZET-a tramvajski vozni park je 31. prosinca 2016. godine sadržavao ukupno 346 voznih jedinica, tramvajskih motornih kola i prikolica. Prosječna starost tramvajskog voznog parka iznosila je 26,66 godina, a 30 tramvaja bilo je starije od 47 godina.

U Zagrebu trenutačno voze dva kraća niskopodna tramvaja koja su u prometu od 2009. godine. Proizveo ih je konzorcij Crotram, koji čine Končar i TŽV Gredelj, a službeni naziv mu je TMK 2200-K. Ova dva kraća niskopodna tramvaja plaćena su 3,3 milijuna eura. Prema toj računici, novih 60 koštalo bi oko 600 milijuna kuna.

Na čelu radne skupine je pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić uz šesteročlano povjerenstvo. Obnova se planira provesti u razdoblju od 2017. do 2020. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni