Zagreb ostao bez zanimljivog povijesnog objekta

Zagreb ostao bez zanimljivog povijesnog objekta

Srušena zgrada pisarnice nekadašnje Domobranske vojarne u Ilici

(Foto: ZG-magazin)

Zgrada pisarnice nekadašnje Domobranske vojarne u Ilici 242 danas je srušena do temelja. Zagreb je tako ostao bez jedne prepoznatljive povijesne zgrade, koja je bila zaštićeni spomenik kulture.

Objekt iz kompleksa koji je u novo doba poznat kao vojarne “Kralj Tomislav” u kojem se nalazi Hrvatsko katoličko sveučilište pretrpio je oštećenje u zagrebačkom potresu, a rušenju je prethodilo uklanjanje tornja, 25. veljače 2023. godine.

Bilo je planova da će se objekt prenamijeniti u zgradu rektorata Hrvatskoga katoličkog sveučilišta.

»Ideja projekta je da unutar tih zidova izgradimo potpuno novi objekt. Dakle, čuvamo samo vanjske zidove, a iznutra od podruma do krova gradimo armirano betonski objekt«, izjavio je još u ožujku za Jutarnji list Miljenko Zovko, član uprave građevinske tvrtke Ing-grad d.o.o. koja je s tvrtkom Institut IGH izvođač radova na zgradi…

Zgrada nekadašnje pisarnice, kao i cijela Domobranska vojarna, sagrađena je 1898./1899. godine prema projektu Milana Lenucija (prostorna koncepcija) i Janka Holjca (arhitektonsko oblikovanje). Sudjelovanje tako istaknutih arhitekata rezultiralo je visokom kvalitetom cjeline, ali i pojedinačnih građevina, osobito zgrade zapovjedništva – pisarnice.

Kompleks je s referencom na prototipsko rješenje vojarne s paviljonskim građevinama, ostvareno nešto prije u Pješačkoj Rudolfovoj vojarni (na današnjem Trgu dr. Franje Tuđmana).

Glavna urbanističko-arhitektonska kvaliteta Domobranske vojarne postignuta je upravo u zgradi pisarnice. Podignuta u osi sklopa, na frontalnoj poziciji uz Ilicu, svoju centralnu ulogu iskazuje isticanjem volumena tornjem.

Uz vanjsku kvalitetu, ta se historicistička građevina isticala unutarnjim rješenjem, a osobito reprezentativnim predvorjem i prozračnim stubištem sa šupljom jezgrom i dekorativnom ogradom od kovanog željeza.

Nekadašnji izgled objekata Domobranske vojarn
Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni