Zagreb: Održani skupovi potpore u čast žrtvama francuske tragedije

Zagreb: Održani skupovi potpore u čast žrtvama francuske tragedije

Okupljanje solidarnosti podržalo je i Hrvatsko novinarsko društvo, a Zbor satiričkih novinara poručio je »da je nedopustivo bilo kakvo relativiziranje ili čak opravdavanje ovakvog čina zbog povrede vjerskih osjećaja – jer to jednostavno nije tako«

Tragedija u kojoj je poginulo 12 novinara francuskog satiričkog lista Charlie Hebdo ujedinila je svijet protiv nasilja i terorizma. U mnogim su se gradovima stanovnici okupili u skupovima podrške, pa tako i u Zagrebu. Prvi je u četvrtak okupio pedesetak ljudi na Trgu Francuske Republike. Organizirala ga je Inicijativa mladih za ljudska prava, organizacija koja je članica Europskog pokreta za suzbijanje rasizma.

U 19 sati održan je i drugi skup pod sloganom “Je suis Charlie” na Trgu bana Josipa Jelačića gdje se okupilo stotinjak ljudi, nakon čega se krenulo prema Zrinjevcu i francuskom veleposlanstvu. Upalili su svijeće uz zid veleposlanstva, a podršku su došli izraziti i neki francuski građani koji se nalaze u Zagrebu. Paljenje svijeća i polaganje cvijeća predstavljali su simboličan izraz podrške ideji slobodnog novinarstva i društva. Svi se slažu da je ovaj brutalan napad izvela skupina zločinaca, a ne pripadnici religije.

Okupljanje solidarnosti podržalo je i Hrvatsko novinarsko društvo, a Zbor satiričkih novinara poručio je „da je nedopustivo bilo kakvo relativiziranje ili čak opravdavanje ovakvog čina zbog povrede vjerskih osjećaja – jer to jednostavno nije tako. Terorizam nema religiju, terorizam nema nacionalnost, terorizam je bolest za koju moderno društvo treba pronaći lijek. Stradali kolege su bili svjesni opasnosti, primali su prijetnje, preživjeli su bombaški napad, ali nisu odustajali od svog uvjerenja da je sloboda govora nepovrediva.“

Časopis djeluje od 1969. godine, ismijavali su radikalne stavove svih religija, ali i predstavnike vlasti, policiju, ekstremnu desnicu i mnoge druge. Puno puta su se našli na udaru kritike i napada no nastavili su vjerovati u slobodu izražavanja.

Knjiga žalosti bit će otvorena u Francuskom veleposlanstvu u Hrvatskoj tijekom današnjeg dana, te u ponedjeljak i utorak. (I. C. / Foto: Metro-portal)