“Zagreb novim proračunom onemogućava rad nacionalnih manjina”

“Zagreb novim proračunom onemogućava rad nacionalnih manjina”

(Predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba Armin Hodžić)

Službenim prijedlogom zagrebačkog proračuna za 2022. godinu predviđa se smanjenje financiranja aktivnosti tijela nacionalnih manjina s 11 na 5 milijuna kuna. Predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba Armin Hodžić tvrdi da će to gotovo u potpunosti onemogućiti aktivnosti nacionalnih manjina.

Na konferenciji za novinare ispred Stare gradske vijećnice istaknuo je da za kulturne programe nacionalnih manjina nisu predviđena nikakva sredstva.

Dosadašnji iznos za financiranje rada nacionalnih manjina, proteklih je godina varirao između 11 i 13 milijuna kuna te se proporcionalno raspodjeljuje na sva vijeća i predstavnike nacionalnih manjina Grada Zagreba, sukladno broju pripadnika. Njime se pokrivaju plaće za zaposlenike, nagrade za rad vijećnika, troškove hladnog pogona te financiranje kulturnih programa.

Hodžić pojašnjava da će novim planom ostali rashodi zaposlenim osobama biti u potpunosti ukinuti, dok su nagrade za rad vijećnika smanjene za gotovo 700 kuna bruto, a režijski troškovi bit će pokriveni samo djelomično.

Hodžić kaže da je zaprepašten takvim prijedlogom jer će se, kako kaže, u slučaju prihvaćanja takvog prijedloga proračuna Grad Zagreb unazaditi 20 godina po pitanju rada s nacionalnim manjinama.

Podsjetio je da Bošnjaci Grada Zagreba već godinama organiziraju prepoznatljive projekte kao što su Ultramaraton Vukovar-Srebrenica, konvoj Da se nikad ne zaboravi, Dane bosanskohercegovačke kulture i dr.

»Za njih sada u gradskom proračunu nema mjesta, a od iznimne su važnosti za sve pripadnike bošnjačke nacionalne manjine ali i za društvo općenito«, istaknuo je Hodžić. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI

Odgovori

You have to agree to the comment policy.