“Zagreb nikad nije bio zatrpaniji smećem”

“Zagreb nikad nije bio zatrpaniji smećem”

Grad Zagreb je EU prijestolnica smeća, nema pravedni sustav naplate, a unatoč svemu za jesen je najavljeno novo poskupljenje usluge odvoza otpada i kazne korisnicima bez jasnih kriterija naplate…

Prije točno pet godina, 28.kolovoza 2014. održana je 17. tematska sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba (dalje: GSGZ) o gospodarenju otpadom u Gradu Zagrebu.

Dugotrajnim i mukotrpnim inzistiranjem na brojnim održanim sastancima, Udruga za zaštitu okoliša Resnik uspjela je u nastojanju da tadašnji predsjednik GSGZ uvrsti problematiku negospodarenja otpadom i (ne)izgradnju spalionice u Gradu Zagreba kao predmet raspravljanja gradskih zastupnika na zasebnoj sjednici Gradske skupštine.

Cilj i svrha ovakvog zahtjeva Udruge UZOR bio je stručno i argumentirano upozoriti zastupnike Gradske skupštine u tijeku donošenja štetnog Plana gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu, kao one koji upravo o tome odlučuju, na neodrživost stanja i besmislenost planiranja sustava baziranog na izgradnji spalionice sa centrom za smeće u Zagrebu. Pri tome je Udruga u vlastitom učešću dala prioritet predstavnicima stručne i znanstvene javnosti da kao njeni predstavnici argumentirano i utemeljeno izlože štetnost spalionice i takvog Plana, koje zastupa i dugo godina provodi gradonačelnik na štetu svih građana Zagreba i šire.

Prof. dr. Slaven Dobrović prezentirao je rad na temu „Devet argumenata protiv predloženog Plana gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu“. Prof. dr.Valerije Vrček prezentirao je rad na temu „Ekotoksikološki i zdravstveni učinci emisija iz spalionica smeća – Pregled znanstvene literature (2013. -2014.)“, koji su prihvaćeni s podrškom i odobravanjem velikog broja zastupnika.

Široka javnost je bila tom prilikom  zgrožena besramnim ponašanjem gradonačelnika, koji je besprimjerno izvrijeđao i omalovažio ugledne članove znanstvene zajednice i udruge civilnog društva, a nesuvisli Plan je sa spalionicom i neekološkim sustavom protivno izloženoj argumentaciji, glasovima interesne koalicije gradonačelnika usvojen na štetu svih građana Grada Zagreba i do danas sadržajno održan i u aktualnom Planu gospodarenja otpadom Grada Zagreba.

Što se od tada dogodilo s otpadom u Gradu Zagrebu?

Sa dubokim i iskrenim žaljenjem ponovljeno utvrđujemo i svjedočimo notornim činjenicama: nakon još pet godina ignoriranja argumentiranih upozorenja na 17. tematskoj sjednici GSGZ održanoj 28.08.2014. izloženih od strane stručnih predstavnika ove Udruge, već tada predvidljivo, situacija s otpadom u Gradu Zagrebu drastično je pogoršana na štetu građana i okoliša. Grad Zagreb nikad nije bio zatrpaniji otpadom i smećem, a očito je da se u Gradu Zagrebu uspostava sustava odvojenog prikupljanja opstruira s ciljanom namjerom nastanka kaosa. Grad Zagreb je EU prijestolnica smeća, nema pravedni sustav naplate, a unatoč svemu za jesen je najavljeno novo poskupljenje usluge odvoza otpada i kazne korisnicima bez jasnih kriterija naplate…

Sve je to rezultat dugogodišnje dokazano štetne politike (ne)gospodarenja otpadom koju unatoč svemu uz podršku političkih i inih partnera provodi gradonačelnik Grada Zagreba u interesu pojedinaca i interesnih grupacija, na štetu svih građana Zagreba.

Pored ostalog, i zbog katastrofalnog stanja s otpadom, ne samo da treba dati brojne odgovore, nego gradonačelnik Grada Zagreba treba za takvo stanje i odgovarati. Kao i oni koji ga u provođenju partikularnih interesa u tome podržavaju.

Branka Genzić-Horvat

predsjednica Udruga za zaštitu okoliša Resnik

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni