“Zagreb nema strategiju gospodarenja otpadom, no možda dogodi se čudo”

“Zagreb nema strategiju gospodarenja otpadom, no možda dogodi se čudo”

Mikulić se osvrnuo i na predviđene kazne. »Plaća li Grad građanima to što se sa Jakuševca osjeća smrad te tko je smislio kaznu od deset tisuća kuna za nerazvrstavanje otpada?«, zapitao je i zaključio: »Ovo je treniranje strogoće«

Uoči sjednice Gradske skupštine koja će se održati u utorak, održana je u ponedjeljak tiskovna konferencija na kojoj je govorio njezin predsjednik, Andrija Mikulić. Na početku se osvrnuo na prijedlog odluke o načinu prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada. Izjavio je kako je on nebrojeno puta govorio o otpadu kojeg smatra gorućim pitanjem u Zagrebu. Podsjetio je da 1. veljače ističe rok za uspostavu načina prikupljanja otpada.

»Vidite i sami koji je datum, nadam se da ćemo na sutrašnjoj sjednici čuti mnoga tumačenja ove odluke. No moram priznati da u spomenutoj odluci ima puno manjkavosti«, ustvrdio je Mikulić i dodao da svakog stanovnika Zagreba očekuje stanovita edukacija o ovom pitanju.

Ne može se nešto očekivati od građana, ako Grad nije pružio maksimum u tom smislu, rekao je Mikulić i koji se zapitao koliko je Zagreb doista spreman za takvo što te jesu li pripremljeni spremnici i sve ostalo što je potrebno za provođenje odluke. Predsjednik Skupštine rekao je da se posljednjih nekoliko godina vidjelo »da nismo imali ozbiljnu politiku prema gospodarenju otpadom«, ali i da se »možda u nekoliko dana dogodi čudo«.

Mikulić se osvrnuo i na predviđene kazne. »Plaća li Grad građanima to što se sa Jakuševca osjeća smrad te tko je smislio kaznu od deset tisuća kuna za nerazvrstavanje otpada?«, zapitao je i zaključio: »Ovo je treniranje strogoće«.

Ipak, drži da ispred građana, ima nekih koji bi trebali plaćati velike kazne. »Zagreb nema plan ni strategiju gospodarenja otpad«, rekao je Mikulić podsjetivši da je Grad nezakonito naplaćivao odvoz otpada po kvadratima otpada, a ne po masi, odnosno volumenu kako je to propisala Vlada.

Govoreći o projektu obnove gradskih pročelja kazao je kako se sjeća da je bilo puno pisanja o Zagrebačkom New Dealu, no da se on tu nije primijetio ništa »zagrebačkog« niti »new«, već da je riječ o samo o – »dealu«. Komentirajući rezultate odaziva građana zaključio je da je odaziv jako slab te se pita gdje zapinje obnova pročelja što smatra i sigurnosnim pitanjem.

»Sve je dobro dok se nekome nešto ne desi, a kada se desi onda nastaju problemi za sve. Grad mora preuzeti inicijativu , pa čak i ako ne postoji dogovor među stanarima«, naglasio je.

Što se tiče plaća u Gradskoj upravi poručio je da je to pitanje u ingerenciji gradonačelnika te da o tome nema dileme, no smatra kako se zaposlenici ne mogu uspoređivati sa niti jednom drugom sredinom. No kaže da ne razumije jedan dio – a to je u koji dio ulazi priča oko luksuznog automobila, dok se, s druge strane, režu plaća zaposlenicima i pristupa općoj štednji. Zaključio je kako se najviše može uštedjeti u pravilno napisanim natječajima, koji neće padati, ali i izostanku suđenja sa sindikatima.

Matej Knežević

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni