“Nećemo tvornicu karcinoma!”

“Nećemo tvornicu karcinoma!”

“Na zagrebačko odlagalište se godišnje odveze oko 260.000 tona otpada, a navedenu količinu je nužno smanjiti temeljem direktiva Europske unije”, ističu aktivisti i napominju da je kapacitet spalionice od 400.000 tona čak za 50 % veći od količine otpada kojeg Zagreb trenutačno proizvodi

Uoči današnje tematske sjednice zagrebačke Gradske skupštine posvećenoj gospodarenju otpadom, ispred Stare gradske vijećnice okupili su se stanovnici Resnika i predstavnici Zelene akcije u znak prosvjeda protiv gradnje spalionice otpada. Noseći transparente s natpisima “Zdravlje nema cijenu – NE spalionici”, “Zagreb – opasna zona”, “Glupost + lijenost + 300 000 000 eura = tvornica karcinoma”, “Recikliranje i kompost, ne spaljivanje”, “Psima park – ljudima smrt” i dr., okupljeni su građani pokazali kakav je njihov stav prema gradnji zagrebačke spalionice otpada.

“Zagreb ne treba spalionicu, ali hitno treba recikliranje i kompostiranje!”, poručili su predstavnici Zelene akcije. Oni smatraju da Prijedlog Plana gospodarenja otpadom (PGO) grada Zagreba koji predviđa izgradnju “megalomanske” spalionice gura Zagreb u ekonomsku propast te okolišnu i zdravstvenu katastrofu.

Navode kako bi umjesto takvog rješenja PGO trebao sadržavati učinkovite mjere koje ne uključuju spaljivanje resursa, već potiču odvajanje otpada, reciklažu i kompostiranje. Tvrde kako nisu provedene valjane analize ujecaja spalionice na okoliš, a riječ je o investiciji “teškoj” 2,75 milijardi kuna!

spalionica_prosvjed2_GS

“Na zagrebačko odlagalište se godišnje odveze oko 260.000 tona otpada, a navedenu količinu je nužno smanjiti temeljem direktiva Europske unije”, ističu aktivisti i napominju da je kapacitet spalionice od 400.000 tona čak za 50 % veći od količine otpada kojeg Zagreb trenutačno proizvodi. Izgradnjom ovakve spalionice, svake bi godine nastajalo 100.000 tona šljake za odlaganje te 10.000 tona opasnog otpada koji se ne može zbirnuti u Hrvatskoj, već bi se morao uz visoke troškove izvoziti u inozemstvo.

Aktivnisti su građanima dijelili edukativne letke kako bi ih informirali o postupcima kompostiranja biološkog otpada u vrtu, kućanstvu i posudama.

Predstavnici Udruge eko Zagreb i Udruge za zaštitu okoliša Jakuševec ocijenjuju da je spalionica vrlo skupa i suvišna “besmislica”. U njihovim letcima se navodi kako je izuzev što je generator opasnog otpada, spalionica i gospodarski neisplativa jer će donijeti poskupljenje komunalnih usluga te je ujedno i neprijateljski projekt koji uništava radna mjesta koja bi otvorio ekološki sustav za gospodarenje otpadom.  (B. J. )

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni