Zagreb još nema sklonište za napuštene mačke

Zagreb još nema sklonište za napuštene mačke

Prema novoformiranoj građevinskoj čestici predviđeno je i zemljište za novo sklonište za mačke kojeg financira Grad Zagreb. Planirani je kapacitet oko 150 mačaka, na površini od 600 četvornih metara

Kakva sudbina očekuje zagrebačke mačke, pita se grupa građana i ljubitelja mačaka koji se već godinama brinu o onima koje su ostavljene, okoćene na cesti, prepuštene bolestima, zlostavljanju i drugim nevoljama. Aktivisti Facebook grupe »Grad za mačke« obraćaju se javnosti za pomoć, jer smatraju da je planirano osnivanje skloništa odnosno stacionara za gradske mačke u sklopu postojećeg azila za pse u Dumovcu, neprihvatljivo i neodgovarajuće za te životinje.

»Sve što smo na svojedobnom sastanku čuli o načinu na koji bi sklonište i stacionar trebao funkcionirati, je(st) neprihvatljivo, i dolazi iz sredine koja o mačkama malo zna«. Kaže to Branka Gerovac vlasnica i ljubiteljica mačaka, aktivistica FB grupe »Grad za mačke« i članica udruge Sos Cats. Ističe kako su se na spomenutom sastanku bili okupili predstavnici udruga koje skrbe o mačkama, odnosno čelni ljudi Dumovca, Prijatelji životinja i dr.

Gerovac upozorava da je dosadašnji način »zbrinjavanja« mačaka u ovom zagrebačkom azilu »neprimjeren i neprihvatlljiv«. Posebice, kada im je kaže, na spomenutom sastanku rečeno da će se u skloništu provoditi selekcija uličnih životinja, a skrb će biti osigurana samo populaciji koja je imala vlasnika i silom prilika završila na ulici. Za sve ostale mačke u skloništu neće biti mjesta, što uključuje i one bolesne koje bi se eutanazirale. Takvo sklonište, smatraju zaštitari mačaka, nije na dobrobit tih životinja. Posebice se to odnosi na primjerke pozitivne na FIV (mačju sidu) i FeLV (mačju leukemiju) kojima u naravi prijeti eutanazija.

Stoga smtraju da je ustrojavanje zagrebačkog skloništa i stacionara za zaštitu napuštenih i bolesnih mačaka nužna potreba.

U rad gradskog skloništa uključiti predstavnike udruga

Zalažu se da u pripremama i (u)vođenju takvog gradskog skloništa ili u slučaju neovisnog projekta, svakako sudjeluju volonteri i udruge za zaštitu mačaka grada Zagreba jer imaju maju iskustvo, znanje, a i dugogodišnji su ljubitelji tih životinja. Pozivaju zato volontere, udruge koje skrbe o mačkama, veterinarsku struku, osobe iz društvenog života i Zagrepčane otvorenog srca da im se pridruže.

Na tvrdnje zaštitara gradskih mačaka dr. vet. Tatjana Zajec, zamjenica voditelja iz Ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba Skloništa za nezbrinute životinje, poznatije kao Dumovec, odgovara da je u jesen 2016. godine pokrenut projekt People4cats, izgradnje skloništa za mačke, kojeg je podržao i gradonačelnik Milan Bandić.

Ocijenila je kako je riječ o važnom projektu jer unatoč velikim potrebama u Zagrebu ne postoji registrirano sklonište koje brine o mačkama. Zato se, kaže Zajec željelo na jednom mjestu organizirati svu pomoć potrebnu mačkama lutalicama i svim drugima koje trebaju pomoć. Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo preuzeo je izradu idejnog projekta i to prema razvojnom planu ustrojenom još 2015. godine.

»Pri izradi svojedobnog idejnog projekta nove ‘Zgrade za izolaciju i smještaj životinja’ iz prosinca 2013. godine predloženo je da se dio državnog zemljišta prenamijeni u gradsko, a postupak je još u tijeku«,objašnjava. Prema novoformiranoj građevinskoj čestici predviđeno je tako i zemljište za novo sklonište, ono za mačke kojeg financira Grad Zagreb. Planirani je tamo kapacitet oko 150 mačaka, na površini od 600 četvornih metara u dvije etaže, svaka po 300.

Kako bi zagrebačko sklonište za mačke bilo njima i odgovarajuće, posljednjih su godina obilazili najnaprednija skloništa EU-a i pripremali se za budući izradu hrvatskog idejnog projekta. Sva ta skloništa, kaže Zajec imaju smještaj i za pse i za mačke, a naše bi bilo prvo koje bi bilo posve odvojeno od dijela sa psima, što je rijetkost. Mačkama u Dumovcu, ističe zapravo ne smetaju psi, jer se i ne nalaze na istom mjestu pa psi ne mogu doći blizu mačkama ni one njima te stoga i ne bi uznemiravali jedni druge.

Stres zbog promjene okoline

Zajec kaže da do stresa koji utječe na mačke kao i pse više dolazi zbog promjene okoline i uvjeta života, a ne zbog pasa kojih uopće nema u blizini mačaka. Pojedine životinje osjećaju stres jače od drugih, ali ima mnogo načina kako pomoći psima i mačkama da se izbore s gubitkom vlasnika, doma, teritorija… Zato se volonteri i zaposlenici skloništa, ali i udruga za zaštitu životinja educiraju o potonjem i pomažu životinjama.

U skloništu će se, navodi Zajec, istodobno porvoditi zbrinjavanje, ali i projekt »uhvati – kastriraj – pusti« koji Grad Zagreb provodi više od 15 godina, zajedno s građanima i udrugama za zaštitu životinja koje u tom dijelu i financira. Sve mace lutalice, uhvaćene u gradu nakon kastracije puštaju se opet u ulice gdje su uhvaćene. Mačke se dovode i na potrebna liječenja pa je zato u Franjevčićevoj 43 organiziran stacionar s 15 boksova za takve životinje.

Petnaestak boksova u Dumovcu (propisane veličine 1x1cx1 m) i danas je gotovo uvijek popunjeno baš zbog dugotrajnih im liječenja. U buduće sklonište primale bi se sve druge mačke i mačići pronađeni na gradskim ulicama. Sklonište u Dumovcu imat će cijeli kat predviđen za mačji život (sobe su veličine do deset kvadrata) i u njih će se smjestiti onoliko mačaka »koliko one same dopuštaju«.

Dumovec je, kaže Zajec »no kill« skloništa u Hrvatskoj i takvo će i ostati, posebice kada je Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo inicijativu da sva hrvatska skloništa postanu »no kill. Kada je o testovima za mačju sidu i leukemiju riječ, oni se rade za svaku mačku koja ulazi u sklonište, kako u europskima tako i u hrvatskom skloništu. Nakon toga svako sklonište donosi svoj protokol, ovisno o rezultatima testiranja. Većina skloništa takve mačke eutanazira kaže Zajec, jer prenose zarazne bolesti drugim mačkama. U idealnom svijetu, dodaje to ne bi bilo potrebno, jer s FIV-om mačke mogu živjeti dug, sretan i zdrav život, ali isključivo u domu, a ne u prirodi.

Protiv skloništa u Dumovcu jedna udruga i građanska inicijativa

Na zadnjem sastanku Mreže samo je jedna udruga bila protiv gradnje skloništa za mačke u Dumovcu , a naknadno se samozatajno javila i jedna građanska inicijativa, objašnjava Zajec. »Deseci ostalih udruga jasno su izrazili pozitivan stav, baš kao i građani, jer je u cijelom svijetu normalno da humana i civilizirana društva brinu o nezaštićenim životinjama. To nikad nije u koliziji s radom bilo koje druge organizacije, štoviše svi zajedno možemo pomoći tek dijelu napuštenih, zanemarenih i zlostavljanih životinja iako nam je cilj pomoći baš svakoj od njih«, zaključuje.

Snježana Kratz

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni