Zagreb još nema rješenja za 700 ukradenih šahtova

Zagreb još nema rješenja za 700 ukradenih šahtova

Na aktualnom se satu HDZ-ova zastupnica Margareta Mađerić osvrnula i na financijske probleme kulturnih institucija poput kazališta „Komedija“, koje je u dugovanju oko 5 milijuna kuna

U zadnjih godinu dana u Zagrebu je ukradeno oko 700 šahtova, a samo 100 njih u gradskoj četvrti Trešnjevka- jug na kraju prošle godine, izvijestio je na današnjem aktualcu Gradske skupštine zastupnik Dan Špicer (SDP).

„Problem je što na takvim rupama stoje znakovi upozorenja, no ništa se drugo ne čini po tom pitanju. Arapi naprave najveće nebodere u 8 mjeseci, a mi ne možemo staviti poklopce na šahtove u isto to vrijeme“, rekao je Špicer.

Da se radi o ozbiljnim krađama dokazuje i činjenica da su mnogi europski gradovi poduzeli mjere kako bi ih spriječili, poput posebne regulative i nadzora za otkup takvih materijala, u nekima se ne dopušta kupnja od fizičkih osoba, dok su neki na gradske šahtove gravirali posebne šifre, a takve prijedloge treba razmotriti i Zagreb, rečeno je na sjednici.

„Treba sklopiti sporazum s tvrtkama koje obavljaju otkup željeza, no koliko mi radili oni će uvijek pronaći način za krađu“, odgovorio je gradonačelnik Bandić te dodao su za nadzor nad šahtovima zadužena tijela gradskih četvrti i mjesnih odbora pa će se do iduće sjednice saznati tko je odgovoran za takve propuste.

Problemi sportskih i kulturnih institucija

Davor Bernardić (SDP) još je jednom ponovio kako su sportaši najbolji promotori grada i države jer se, između ostalog, danas odlučivalo i o financijskom restrukturiranju košarkaškog kluba Cibona, te je predložio održavanje tematske sjednice kada će raspravljati o svim sportovima u Zagrebu, da se konačno riješi taj problem jer se često „klubovima pomaže zbog emocija“.

„Bilo bi lijepo da u Hrvatskoj svi podupiru sport kao gradonačelnik Zagreba“, odgovorio je Milan Bandić te dodao da Grad ne može rješavati takva pitanja samostalno već je potrebna suradnja s Vladom. „Najviše mi je žao rukometnog kluba Lokomotiva, koji je prošle godini osvojio prvenstvo, a odustali su od Lige prvaka“, dodao je gradonačelnik. Slaže se s idejom za tematsku sjednicu po pitanju sporta i to “ prije ljeta ili čak u vrijeme ljeta kada se svi drugi odmaraju. Neka na toj sjednici bude riječ i o gradskim zastupnicima kao čelnicima klubova da na taj način imamo sve informacije o tome kako što funkcionira“.

Rasipni ravnatelj Komedije

Na aktualnom se satu HDZ-ova zastupnica Margareta Mađerić osvrnula i na financijske probleme kulturnih institucija poput kazališta „Komedija“, koje je u dugovanju oko 5 milijuna kuna, „ali to nije spriječilo ravnatelja da nagrađuje svoje zaposlenike bonusima i stimulacijama, i to čak za redovan posao, dok istovremeno ne isplaćuje honorare“.

„Problem kulturnih institucija riješit će se kad Vlada izmijeni zakon oko odabira i izmjena čelnih ljudi tih institucija. Ispitat ćemo je li ravnatelj u ovome konkretnom slučaju kriv, iako sam 50 posto siguran da već ima žuti karton“, kazao je gradonačelnik.

Ivana Ćelića (HDZ) je zanimalo kako je moguće da Radio 101 već tri godine koristi prostorije u vlasništvu Grada, a nije niti lipu uplatio u njegov proračun. Bandić je odgovorio da je radio dobio mogućnost obročne otplate te da je pred potpisom novi ugovor. „Ako budu svoje obaveze plaćali ostat će u tom prostoru, a ako ne, netko drugi će doći u taj prostor“.

Osim navedenih tema na početku današnje sjednice zastupnici su ukazali na problem neisplate dnevnica za nastavnike tijekom izvanškolskih aktivnosti za što Grad Zagreb nema novaca, zbog čega je upućen prijedlog izmjene pravilnika.

Ivona Conjar

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni