Zagreb je prvi dobitnik Godišnje nagrade za sigurnost pacijenata

Zagreb je prvi dobitnik Godišnje nagrade za sigurnost pacijenata

Projekt Djeluj sada bavi se primarnom i sekundarnom prevencijom kožnih bolesti uzrokovanih štetnim UV zračenjem, prvenstveno malignih bolesti“, podsjetila je pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo prof.dr.sc. Mirna Šitum

Predsjednik Hrvatskog društva za sigurnost pacijenata mr. sc. Drago Paušek uručio je jučer, u Gradskoj upravi, gradonačelniku Milanu Bandiću, prvu Godišnju nagradu za doprinos unapređenja sigurnosti pacijenata u 2013., za uspješno provođenje javnozdravstvenog projekta Gradskog ureda za zdravstvo Djeluj sada – edukacija građana i rano otkrivanje melanoma putem organiziranih preventivnih pregleda.

„Skupili smo se danas ovdje da bismo predstavili laureate unapređivanja sigurnosti pacijenata“, naglasio je predsjednik Drago Paušek, uz posebnu zahvalu zagrebačkom gradonačelniku i gradskim službama na svemu što čine za napredak zdravstvene zaštite građana.

Identifikacijska narukvica

„Sa svima vama dijelim radost i zadovoljstvo što je prva Godišnja nagrada pripala upravo Zagrebu“, naglasio je gradonačelnik, dodavši da posebno ohrabruje, ali i obvezuje što je dodijeljena na temelju prosudbe Međunarodnog ocjenjivačkog suda. „Zahvaljujem i čestitam svima koji su sudjelovali u projektu Djeluj sada, kao i Kliničkoj bolnici Sveti Duh, koja je dobila posebno priznanje Hrvatskog društva za sigurnost pacijenata za projekt Identifikacijske narukvice“, rekao je gradonačelnik Bandić, naglasivši da ova nagrada i priznanje govore koliku pažnju i brigu Zagreb polaže za sigurnost i bolju zaštitu pacijenata.

„Identifikacijska narukvica je projekt koji je osmislio naš liječnik, a koristimo ju u našoj bolnici već godinu dana“, istaknuo je ravnatelj KB Sveti Duh prof.dr.sc. Mladen Bušić. „Prvi smo u Hrvatskoj koji smo uveli identifikaciju pacijenata preko narukvice koja, osim imena, prezimena i matičnog broja, ima i bar kod, pomoću kojega liječnici mogu imati uvid u kompletan dosje pacijenata“, dodao je ravnatelj Bušić, napomenuvši da bez podrške Grada Zagreba ne bi bilo moguće ostvarivanje ovog značajnog Projekta.

„Projekt Djeluj sada bavi se primarnom i sekundarnom prevencijom kožnih bolesti uzrokovanih štetnim UV zračenjem, prvenstveno malignih bolesti“, podsjetila je pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo prof.dr.sc. Mirna Šitum. „U njemu sudjeluju brojne zdravstvene ustanove, uz potporu Grada i Ureda WHO-a u RH“, dodala je pročelnica, a kroz šest godina, koliko traje, besplatnom preventivnom pregledu pristupilo je 357 građana, a organiziranom edukacijom obuhvatio je 20.000 korisnika. (zagreb.hr /zg-magazin)