Zagreb je NAŠ! i Možemo predstavili plan obnove Zagreba

Zagreb je NAŠ! i Možemo predstavili plan obnove Zagreba

Kandidat za gradonačelnika Zagreba Tomislav Tomašević (Zagreb je NAŠ! i Možemo) i svjetski stručnjak za obnovu potresom oštećenih građevina Dario Almesberger danas su ispred stambene zgrade u Mrazovićevoj ulici predstavili novi model obnove stambenih jedinica oštećenih u potresu.

Tomašević je najavio da će mu prioritet biti obnova zgrada i uspostavljanje Ureda za obnovu kroz koji bi se građanima ponudili gotovi modeli obnove i osigurala izrada besplatne projektne dokumentacije. Na taj bi način građani, po dobivenim rješenjima, vrlo brzo mogli krenuti u realizaciju obnove.

Tomašević je istaknuo kako će zgrada u Mrazovićevoj ulici sa žutom naljepnicom biti obnovljena po modelu po kojem se svi radovi izvode izvana pa stanari ne moraju iseljavati za vrijeme obnove.

Koncept je predstavio inženjer Dario Almesberger koji je dugogodišnje iskustvo stekao i u obnovi potresom oštećenih zgrada u Italiji.

“Čitava zgrada može se pretvoriti u tzv. sendvič. Skida se postojeća žbuka i nanosi specijalni mort velike čvrstoće u debljini do centimetra, koji je armiran sa specijalnom mrežom od bazalnih vlakana”, pojasnio je Almesberger. Nakon što se specijalnim mortom i mrežom ojača dvorišna i ulična strana zgrade te dvije strane spajaju se zatezima, a o broj zatega će dati manje ili veće ojačanje zgrade.

Tomašević i suradnici tvrde da je ovakav koncept među najisplativijima, a svi potrebni materijali dobavljivi su u Hrvatskoj što umanjuje cijenu obnove i povećava konkurentnost domaćih proizvođača.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni