Zagreb je naš! i Možemo izlaze na lokalne izbore bez Radničke fronte

Zagreb je naš! i Možemo izlaze na lokalne izbore bez Radničke fronte

Raskol “zeleno-lijeve” koalicije?

Političke stranke Zagreb je naš! i Možemo! izaći će na predstojeće lokalne izbore bez Radničke fronte. Najavio je to u utorak gradski i saborski zastupnik Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!).

Naveo je da je razlog razilaženja taj što im je vodstvo Radničke fronte (RF) preko medija postavilo ultimatum oko podrške njihovoj kandidatkinji za gradonačelnicu Rijeke te zaprijetilo raspadom zeleno-lijeve koalicije ukoliko ona izostane.

Kao drugi razlog je naveo i to da RF omalovažava partnersku stranku – Novu ljevicu.

Tomašević je zaključio kako je u konsulaticiji s lokalnim grupama stranke Možemo zaključeno kako je najbolje da se na predstojeće lokalne izbore ide odvojeno od Radničke fronte te napominje da isto razmišljaju i u strankama Nova ljevica i ORaH s kojima namjeravaju zajednički izaći na izbore. No napomenuo je da se to se ne odnosi na daljnju suradnju u saborskom i skupštinskom klubu

Mate Kapović iz Radničke fronte je pak konstatirao da se »zeleno-lijeva koalicija raspala«.

U Radničkoj fronti tvrde kako nije točno da su stranci Možemo uvjetovali podršku svojoj kandidatkinji RF-a Katarini Peović za gradonačelnicu Rijeke.

Ističu također da se kandidatura Tomislava Tomaševića za gradonačelnika Zagreba ispred koalicije dogodila bez ikakvog koalicijskog sastanka na tu temu.

»Ne samo da se Tomislav Tomašević nije konzultirao s RF-om, koji mu je svejedno bio spreman dati podršku za lokalne izbore, već je na pregovore sa zagrebačkom oporbom odlazio u više navrata u ime kluba zastupnika Lijevog bloka u zagrebačkoj gradskoj skupštini u kojem Možemo niti nema svojeg predstavnika, a Zagreb je naš! ima jednog predstavnika, jednako kao i Radnička fronta, koja za te sastanke saznaje iz medija«, navode u objavi.

Mate Kapović zaključuje da je do raspada koalicije došlo jer Tomašević traži podršku SDP-a u Zagrebu da postane gradonačelnik, oko čega još traju pregovori.

Dodaje i da je SDP-u »trnu peti« kandidatura čelnice Radničke fronte za gradonačelnicu Rijeke.

RASKID ZELENO-LIJEVE KOALICIJE

Obavještavamo medije da je Radnička fronta 7. prosinca primila e-mail poruku od stranke…

Objavljuje Radnička FrontaUtorak, 8. prosinca 2020.

(B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni