“Zagreb je bio i ostao nepokoreni grad”

“Zagreb je bio i ostao nepokoreni grad”

Profesor povijesti Hrvoje Klasić izjavio je kako se srami toga što se političari antifašizma sjete samo s njime treba manipulirati. Okupljene građane podsjetio kako su upravo prvi hrvatski predsjednik Tuđman, ali i njezin vojni vrh Janko Bobetko, ali i Martin Špegelj bili partizani

Tekst: Matej Knežević
Foto: Jadranka Barišić

U povodu 74. godišnjice osnutka prvog partizanskog odreda u šumi Brezovica, na Trgu maršala Tita u četvrtak je održan  prosvjed “Trg je naš”. Ovaj prosvjed inicirala je Antifašistička liga, a njezin predsjednik Zoran Pusić okupljenim je novinarima izjavio kako postoji  opasnost da zagrebačka vlast koketira s promjenom imena trga. Smatra kako je upravo ovaj trg  “jedan od posljednjih simbola pobjede u Drugom svjetskom ratu”, što je kod okupljenih građana popraćeno velikim aplauzom.

Na spomenutom trgu se  pred sam početak pojavilo nekoliko stotina do tisuću građana i građanki, a među njima i Davor Bernardić. Predsjednik SDP-a smatra kako su zahvaljujući Titu na današnji dan “lupljeni temelji za antifašističku Hrvatsku”, te kako danas imamo “pokušaje revizionizma”. Čelnik oporbe poručuje da je Hrvatska utemeljena na antifašizmu i tu ne smije biti upitnika, sumnji, niti nedoumica. Osim toga, napominje kako Hrvatska ima puno važnijih problema od promjene imena trga.

Bernardić je rekao da ne možemo biti antifašisti samo u Europi.  Zaključio je kako danas “mladi ljudi iz obijesti crtaju kukaste križeve i dižu desnicu u zrak” te je okupljene novinare upitao gdje su društvo, ali i školstvo zakazali.

Od glavnih govornika na pozornici građanima se obratila najprije Snježana Banović. Upravo je spomenuta sveučilišna profesorica i kazališna redateljica, okupljenim građanima objavila čestitku povodom Dana antifašističke borbe, a potom podsjetila okupljene kako je zahvaljujući Josipu Brozu cjelokupno zagrebačko kazalište doživjelo svoju avangardu, ali i postalo prepoznato u ostatku svijeta. Osim toga, spomenula je i brojne žrtve koje je dala tadašnja glumačka škola za borbu protiv fašizma, te je zaključila kako treba naglasiti da se “Trg maršala Tita ne uzima, jer je to crta koja se ne prelazi”.

Odmah iza nje, pred ljude je izašla i Marijana Bijelić, jedna od borkinja za ženska prava. Izjavila je kako kritika upućena antifašizmu ne može biti iskorištena za revitalizaciju fašizma, budući da antifašizam  ni 1941.godine,  niti danas nema alternativu. Smatra kako se danas, ali svakoga dana treba boriti za svoja prava. Jedna od njih su ženska prava, koje im je omogučila upravo antifašistička borba, kao i samo pravo glasa.

“Končar, Dimić i Kraš su imena heroja”

Na njezine riječi se nadovezao profesor povijesti Hrvoje Klasić. Izjavio je kako je na današnji dan iznimno ponosan na svoj rodni grad Sisak, no kako se srami toga što se političari antifašizma sjete kada se njime treba manipulirati. Okupljene građane podsjetio kako su upravo prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ali i njezin vojni vrh Janko Bobetko, ali i Martin Špegelj bili partizani.

Osim toga naglasio je kako imena Rade Končar, Nade Dimić, Josipa Kraša nisu bila samo imena tvornica, već i imena narodnih heroja, koje je društvo devedesetih godina prošlog stoljeća odlučilo kazniti. Za društvo su oni preko noći postali zločinci, a kako je upravo za taj čin među najodgovornijima bio i njihov sudrug, iz Drugog svjetskog rata, Franjo Tuđman. Klasić je svoj govor zaključio je kako Zagreb uvijek bio i ostao nepokoreni grad.

Između govora na pozornici je nastupao poznati Le zbor, koji je izvodio i poznate partizanske pjesme, koje su kod pojedinih okupljenih građana i građanki izazvalo suze. Nakon što je kucnulo 20 sati, okupljeni su se  prosvjednici ubrzo razišli uz zvukove poznate pjesme Ay Carmela, koja svoje korijene vuče iz Španjolskog građanskog rata.

Konačno, spomenimo i to, kako je na prosvjedu nazočilo i nekolicina nezadovoljnika. Oni su mišljenja, kako je  Josip Broz Tito zločinac, budući da ga smatraju direktno odgovornim zbog zločina počinjenih na Bleiburgu, Križnom putu,  ali i na mjestima poput jame Jazovke na brdu Žumberak u blizini grada Samobora.

Kako je bilo na spomenutom prosvjedu, pogledajte u videu:

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni