Zagreb i Rijeka kandidati za organizaciju Europskih sveučilišnih igara 2016.

Organizacija Europske univerzijade sjajna je prilika za promociju Zagreba i Hrvatske te promociju Zagrebačkog sveučilišta, koje moramo razvijati kao moderno I uspješno europsko sveučilište, rekao je predsjednik Gradske skupštine. Podsjetio je da je Univerzijada Zagrebu 1987. donijela dugoročnu korist jer je grad tada doživio infrastrukturni procvat

Hrvatski akademski sportski savez (HASS) pokrenuo je kandidaturu gradova Zagreba i Rijeke za organizaciju Europskih sveučilišnih igara 2016. godine.  Gradska skupština Grada Zagreba, na sjednici održanoj 20. prosinca 2012. godine, Zaključkom je dala suglasnost HASS-u za isticanje kandidature.

Uoči dodjeljivanja kandidature 1. lipnja 2013. koja će se održati u Rotterdamu, a koju dodjeljuje Izvršni odbor Europska sveučilišne sportske asocijacije, 25. i 26. siječnja 2013. spomenuti Izvršni odbor održava redovni sastanak u Zagrebu u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

Uoči sastanka sudionike je u petak primio predsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić. Prijemu su prisustvovali: Zrinko Čustonja, predsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza (HASS), Haris Pavletić, dopredsjednik HASS-a i član Izvršnog odbora Europske sveučilišne sportske asocijacije (EUSA), Gordan Kožulj, predsjednik kandidature za Europske sveučilišne igre Zagreb/Rijeka 2016, Marko Žunić, predsjednik Nadzornog odbora HASS-a, Ronald Štrumberger, glavni tajnik HASS-a, Adam Roczek, predsjednik EUSA-e, Leonz Eder, dopredsjednik EUSA-e, Olaf Tabor, rizničar EUSA-e, Ivana Ertlova, član Izvršnog odbora EUSA-e, Česlovas Garbaliauskas, član Izvršnog odbora EUSA-e, Romano Isler, član Izvršnog odbora EUSA-e, Fernando Parente, član Izvršnog odbora EUSA-e, Arie Rosenzweig, član Izvršnog odbora EUSA-e, José Savoye, član Izvršnog odbora EUSA-e, Kemal Tamer, član Izvršnog odbora EUSA-e, Matjaž Pečovnik, glavni tajnik EUSA-e, Patrik Peroša, sportski direktor EUSA-e.

Nakon uvodnog govora predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba, prisutnima se obratio Adam Roczek, predsjednik Europske sveučilišne sportske asocijacije (EUSA): „ Izuzetno mi je drago da sam upoznao Zagreb i naše domaćine. Ključan argument i prednost Gradu Zagrebu i Gradu Rijeci daje već postojeća mreža sportskih objekata potrebnih za održavanje Europske univerzijade, ali konačna odluka još nije donesena.“

Sport je iznimno pozitivna stvar

„Studente koji se bave sportom bezuvjetno treba podržati jer bavljenje sportom uz akademske obveze, budućim visokoobrazovanim mladim stručnjacima daje temeljne vrednote – ustrajnost, zdravu kompetitivnost i timski rad koji ih prate i pomažu tijekom cijelog života. Sport je iznimno pozitivna stvar, neizostavan dio društvenog života, a posebno u smislu rada s mladima. Zato mi je drago što mogu na ovaj način dati podršku ovom projektu te se nadam da će Zagreb i Rijeka biti domaćini Europskoj univerzijadi 2016. godine. Organizacija Europske univerzijade sjajna je prilika za promociju Zagreba i Hrvatske te promociju Zagrebačkog sveučilišta, koje moramo razvijati kao moderno I uspješno europsko sveučilište, rekao je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić.

Osvrnuo se i na prednosti gradova koji su u ovom projektu kandidati za domaćine: „ Rijeka na jedinstven način spaja kontinent i primorje što je u svijetu već prepoznato, dok Zagreb, na žalost, još nije prepoznat dovoljno kao turističko odredište. Moja vizija je  da Zagreb postane turistička zvijezda u Europi , a sportski turizam budućnost je za koju imamo sve predispozicije.“

Prisjetio se i najpoznatijeg sportskog događaja u novijoj povijesti: „ Univerzijada je Zagrebu 1987. donijela dugoročnu korist jer je Zagreb tada doživio infrastrukturni procvat. Nadam se da će ova Europska univerzijada donijeti Zagrebu, ali i Hrvatskoj sveučilišni procvat jer snažno i razvijeno Sveučilište odraz je snažnog i razvijenog društva.“

Europske sveučilišne igre zamišljene su kao europska varijanta Univerzijade, a nastale su na inicijativu 44 članice Europske sveučilišne sportske asocijacije.

Cilj projekta, odnosno, učinak kojem se nada Hrvatski akademski sportski savez, je stvaranje preduvjeta dugoročnog razvoja studentskog sporta u Republici Hrvatskoj te pripremanjem jedne ovakve manifestacije, ubrzati procese unaprjeđivanje postojeće visokoškolske infrastrukture što je preduvjet za novi zamah u razvoju cjelokupnog sporta, a naročito studentskog.

Na igrama, sudionici bi se natjecali sljedećim kategorijama sportova: obavezni sportovi ( muška i ženska konkurencija) i to u nogometu, odbojci, rukometu, košarci, odbojci na pijesku, ragbiju 7, badmintonu, futsalu, judu, karateu, squashu, stolnom tenisu, taekwandou, tenisu, veslanju, plivanju, dok bi opcijski sportovi bili: triatlon, brdski biciklizam, orijentacijsko trčanje, golf i vaterpolo.

Stoga, organizatori smatraju da se Europskom univerzijadom 2016. godine može donijeti Gradu Zagrebu, Gradu Rijeci, ali i čitavoj R Hrvatskoj novi pozitivni, ne samo sportski, već i opće društveni impuls. (zgm)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni