Zagreb i Mohač postaju gradovi prijatelji

Zagreb i Mohač postaju gradovi prijatelji

Na sastanku zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića s gradonačelnikom Grada Mohača Józsefom Szekóm u subotu je dogovoren Sporazum o prijateljstvu i suradnji, budući da suživot Hrvata i Mađara u Mohaču traje već stoljećima.

Nakon uspostave prijateljstava Zagreba sa Pečuhom i Budimpeštom, gradonačelnik Bandić je najavio da će se 7. veljače 2017. staviti točka na i također i u suradnji s Gradom Mohačem. Korak u tome smjeru je i dolazak buša i gradonačelnika Mohača u Zagreb, dodao je gradonačelnik Bandić te označio početak priredbe Pohod buša iz Mohača na gradsko središte.

Ovim pokladnim narodnim običajem vesela je povorka folklorne skupine od 50-ak šokačkih Hrvata razveselila građane i goste Zagreba koji su se našli na ruti od Cesarčeve ulice do Trga bana Josipa Jelačića, gdje su priredili i završni nastup – kolo.

Naime, prema vjekovnom običaju bučna povorka maskirnih ljudi uz pratnju tamburaša s kolom na gradskome trgu simbolizira ispraćanje zime. Taj tradicionalni običaj Hrvata u Mađarskoj je UNESCO 2009. priznao kao visoko vrijedno kulturno blago koje je uvrstio na listu svjetske duhovne baštine.

»Vidimo se 7. veljače u Mohaču kako bi iz prve ruke vidjeli kako se istjeruje zima«, poručio je zagrebački gradonačelnik gostima iz Mađarske.

Dan ranije u Mađarskom institutu održano je predavanje dr. Tündea Minoricsa Baština koja prelazi granice te je otvorena izložba fotografija o mohačkome običaju koja se besplatno može posjetiti do 25. siječnja, a kako bi se sve zainteresirane upoznalo s narodnim običajima šokačkih Hrvata.

Popis gradova prijatelja Zagreba s njihovim grbovima može se otvoriti na ovoj poveznici. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni