Zagreb, grad poezije

Zagreb, grad poezije

U čast kultnog hrvatskog pjesnika Josipa Severa, Teatar poezije u autorskom konceptu Gorana Matovića od ponedjeljka, 23., do četvrtka, 26. siječnja, priređuje treće izdanje festivala Zagreb, grad poezije. U bogatom i raznovrsnom programu, s fokusom na poetsko-scenske izvedbe, sudjelovat će vrsni glumci, pjesnici, glazbenici… Kako prenosi culturenet, ideja pokretanja Teatra poezije i festivala Zagreb, grad poezije jest uspostaviti nove alternativne scene s kojih bi se čuo živi, probrani govor pjesničkih velikana 20. i 21. stoljeća. Teatar poezije i festival Zagreb, grad poezije rade na afirmaciji pjesništva kroz različite medije.
Festival Zagreb, grad poezije i Teatar poezije u svom budućem djelovanju, kako ističe Goran Matović, afirmirat će ideju povezivanja i ulančavanja svih vidova umjetnosti, uz sudjelovanja glumaca, pjesnika, glazbenika, likovnih umjetnika, arhitekata i dizajnera. Eminentni glumci, pjesnici i glazbenici (Boris Svrtan, Goran Grgić, Vedran Mlikota, Dinka Vuković, Ana Rucner, Sibila Petlevski i drugi) sudjelovat će u poetskim programima koji će se održavati na više lokacija u gradu (osnovne i srednje škole, Muzej Mimara, knjižnica Marije Jurić Zagorke, galerija Forum, Caffe Berka…).

Program:
Festival se otvara u Muzeju Mimara u ponedjeljak, 23. siječnja, u 20 sati, scenskim događanjem Vlado Gotovac: Domahujem životu. Sudjeluju: Boris Svrtan, Goran Grgić, Vedran Mlikota, Dinka Vuković, Edin Kramazov i Goran Matović, autor događanja.
U Knjižnici Marije Jurić Zagorke, Krvavi most 2, u utorak, 24. siječnja, u 19 sati, održat će se projekcija filma A. Imamovića Nema povratka, filmska posveta J.Severu, a u 20 sati promocija Knjige o Sunčani i Severu. Sudjeluju: Lidija Dujić, Ludwig Bauer, Vlasta Sever, Sanja Pilić, Bogdan Arnautović, Antonija Stanišić i Goran Matović.
U srijedu, 25. siječnja, u Caffe Berka, Berislavićeva 18, u 20 sati, pjesnici i glazbenici sudjelovat će u programu Eros slika krajolik (Ana Brnardić, Tomislav Bajsić, Dorta Jagić, Ivan Herceg, Diana Burazer, Goran Matović i Rock grupa Olovni ples).
U četvrtak, 26. siječnja, na TVZ1, osnovne i srednje škole gledat će program Teatra poezije i poetski film Zaljubljemo se. U ovom poetskom događanju sudjeluju: Vesna Tominac Matačić, Ana Rucner, Goran Matović, Marija Mlinar i Boris Svrtan.
U završnoj večeri festivala u galeriji Forum, Teslina 18, u programu Kristalna kocka vedrine sudjeluju: Ana Rucner, Goran Matović, Marija Mlinar, Perica Martinović, Sibila Petlevski, Boris Svrtan….
Likovni okvir ovog događanja oblikuje  Boris Bućan.
“Kulture se mjere ‘poletom stiha’  i ovo će biti prigoda da preko festivala Zagreb, grad poezije u našoj sredini osnažimo ulogu poezije kao načina življenja i scenskog djelovanja”, izjavio je Goran Matović.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni