Zagreb Forum 2013. – međunarodni forum o potencijalima Zagreba

Direktor Razvojne agencije Zagreb, Frane Šesnić predstavio je ambiciozan plan povezivanja Zagreba s gradovima članica Europske unije te drugim globalnim partnerima s kojima bi suradnja i razmjena iskustava trebala rezultirati dodatnim poticajem razvoja kreativnih industrija u Zagrebu

Zagreb Forum 2013 – Creative Cities & Europe, naziv je dvodnevne međunarodne konferencije koja će se održati u Zagrebu 12. i 13. ožujka 2013. godine. Riječ je o konferenciji na kojoj će u panel raspravama ugledni domaći i sudionici iz Europske unije razgovarati o potencijalima razvoja grada Zagreba, kao uskoro jednog od glavnih gradova Europske unije.

Na predstavljanju konferencije u utorak u DoubleTree by Hilton Hotelu Zagreb, gdje će se održati i najavljena konferencija, direktor Razvojne agencije Zagreb, Frane Šesnić predstavio je ambiciozan plan povezivanja Zagreba s gradovima članica Europske unije te drugim globalnim partnerima s kojima bi suradnja i razmjena iskustava trebala rezultirati dodatnim poticajem razvoja kreativnih industrija u Zagrebu.

„Često se kod nas stječe dojam da se koristi članstva u EU iscrpljuju samo u korištenju EU fondova. No, takvim se razmišljanjem zanemaruje najveća vrijednost ulaska u Europsku uniju, a to je prilika da, koristeći sve prednosti koje donosi članstvo u najnaprednijoj ekonomskoj i društvenoj zajednici u razvijenom svijetu, vlastitim inovativnim potencijalima izgradimo gospodarstvo temeljeno na znanju. Pokušat ćemo dobiti odgovor na pitanje kako Zagreb učiniti modernim, progresivnim, pametnim, zelenim, inovativnim, povezanim i otvorenim europskim gradom“, kazao je Šesnić .

Zagreb Forum se oslanja na istovjetnu konferenciju Ljubljana Forum, a Šesnić je objasnio kako je  misija Foruma da u izazovnim vremenima ekonomske, socijalne i ekološke krize otvori prostor za promociju inovativnih ideja.

Viši znanstveni suradnik Ekonomskog instituta Zagreb dr. sc. Zoran Aralica ukazao je kako je „u okolnostima proširenja EU, Hrvatska mora uspostaviti i razviti suvremeni nacionalni inovacijski sustav“.

Sudionici će na Forumu podijeliti i gledišta vezana za buduću perspektivu Europe ponajprije u iznalaženju inventivnih modela u području razvoja društveno ekonomskih aktivnosti u kojima bi organizacije civilnog društva i građani trebali biti partneri poslovnom sektoru i lokalnim upravama u pogledu razvoja gradova.

Pet tematskih cjelina

Forum je podijeljen na pet tematskih cjelina. Prva je „Europa prema inovativnoj i kreativnoj budućnosti“. Ovdje će biti naglasak je na budućnosti Europe posebno u kontekstu vizije Europa 2030. Pri tome su glavni govornici Ibon Zugasti (Predsjednik European Foresight Collegue), i Blaž Golob (Predsjednik Bled Foruma o Evropi i partner GoForeSight Instituta iz Ljubljane).

Druga – „Gradovi pospješuju budućnost Europe“ – usmjerena je pozicioniranju gradova kao središta inventivnosti i inovativnosti. Prof. Dr. Aleksandar Prosser iz Beča – glavni savjetnik Vlade Austrije za digitalizaciju predstavit će model idealnog grada koji nudi efikasne usluge, u tom djelu predstavit će se i grad Zagreb i model razvojne agencije glavnog grada zemlje Europske unije sa strane predsjedavajućeg Zagreb Foruma Frane Šesnića.

U sklopu treće cjeline bit će predstavljeni modeli upravljanja gradovima i regijom ponajprije u kontekstu Dunavske strategije. Prof. Dr. Robert Torok i dr. Zorana Aralice bit će glavni govornici o temi.

Četvrta cjelina usmjerena je prema usporednoj analizi kreativne industrije u Europi sa primjerima dobrih potencijala kreativnih industrija iz Hrvatske za proboj na europsko tržište.

U petoj, posljednjoj cjelini, pokušat će se pronaći rješenje za pospješivanje financiranja inventivnih i inovativnih potencijala gradova. Ovdje će glavnu riječ imati Mark Minevich, investitor s više od 20 godina iskustva na globalnim tehnološkim tržištima. Trenutno je njegov fokus globalnog djelovanja na zelenim IT inicijativama, zelenim ulaganjima, pametnim gradovim, pametnim građevinama, pametnim mrežama kao i energetskom menadžmentu.

Od domaćih govornika sudjelovat će još Jakša Puljiz – zamjenik ministra Regionalnog razvoja i fondova EU, Marka Dabrovića 3LHD kao i omislava Bronzina iz CITUS-a, unutar Tehnološkog parka kojim upravlja Razvojna agencija grada Zagreba. (zg-magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni